Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische gevolgen oorlog Oekraïne volgens DNB nog erg onzeker

Economische gevolgen oorlog Oekraïne volgens DNB nog erg onzeker

AMSTERDAM (ANP) - De oorlog in Oekraïne kan de Nederlandse economie flink raken, maar hoe hard is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) nog erg onzeker. Voorlopig worden de voorspellingen voor de economie nog niet veel naar beneden bijgesteld, al hebben deskundigen van de centrale bank al wel een veel somberder 'zwaarweerscenario' doorgerekend. DNB-president Klaas Knot houdt daarnaast nog altijd vast aan zijn eerdere verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar met een renteverhoging zal komen.

DNB denkt nu dat de economie dit jaar 3,5 procent groeit en volgend jaar 1,5 procent. Dat is voor beide jaren maar ietsje minder dan bij de vorige raming in december. Knot zei bij de presentie van het jaarverslag van DNB dat Nederland deze groei vooral dankt aan het sterke economische herstel van eind vorig jaar. Via een zogeheten overloopeffect werkt dat door in de cijfers voor dit jaar.

De economische gevolgen van de oorlog zijn nu het meeste voelbaar door de hogere energieprijzen en tarieven voor benzine en diesel aan de pomp. DNB denkt dat de inflatie dit jaar gemiddeld uit kan komen op bijna 7 procent. Net als eerder het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt Knot dat de overheid niet alle pijn als gevolg van de hogere prijzen zal kunnen compenseren.

ECB-rente

In het zwaarweerscenario is ook uitgerekend wat er zou gebeuren als de economische gevolgen van de oorlog dieper zijn en langer aanhouden. Dat zou neerkomen op een langere periode met hoge energieprijzen en onrust op de financiële markten. Dan zou de groei dit jaar uitkomen op 2,4 procent en op 0,5 procent volgend jaar. En dan zou de inflatie kunnen oplopen tot bijna 10 procent. Knot benadrukt dat het slechts om een scenario gaat, niet om een echte voorspelling. Over de waarschijnlijkheid van het scenario is volgens hem niks te zeggen.

Dat de DNB-baas nog steeds denkt dat de ECB later dit jaar de rente gaat verhogen, komt omdat hij en de andere ECB-beleidsmakers zich bij het rentebeleid in de eerste plaats moeten richten op prijsstabiliteit. Het beteugelen van de hoge inflatie zou daarom voorrang krijgen boven het op peil houden van de economische groei in de eurozone, en daarvoor is het verhogen van de rente een belangrijk instrument. Wel is alles erg onzeker. Knot hoopt dat de ECB in de zomer klaar is met het afbouwen van een opkoopprogramma van obligaties, waarmee de economie nu nog wordt gestimuleerd. Dan zou er bij de rentevergadering in september ook echt over een renteverhoging gesproken kunnen worden. Knot sluit ook twee renteverhogingen dit jaar niet uit.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

13 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

2 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

4 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

7 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden