Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische gemeenschap West-Afrika weert Mali wegens coup

Economische gemeenschap West-Afrika weert Mali wegens coup

ACCRA (ANP) - De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft zondag het lidmaatschap van Mali geschorst vanwege de militaire staatsgreep die in het land heeft plaatsgevonden. De Gemeenschap eist dat Mali snel democratisch wordt. Eerder deze week werden de president en premier afgezet door kolonel Assimi Goita, die door het constitutionele hof van Mali tot interim-president is verklaard. Goita beweert dat de verkiezingen van 2022 in het land wel door zullen gaan.

De vijftien lidstaten van ECOWAS hielden zondag een spoedtop in de Ghanese hoofdstad Accra. De bedoeling van de top was om met een reactie te komen op de gebeurtenissen in Mali. De West-Afrikaanse landen vrezen dat de coup de geplande verkiezingen in het land in de weg gaat staan. Goita zat zelf ook bij de top maar heeft nog geen reactie gegeven.

ECOWAS heeft geen verdere sancties tegen Mali aangekondigd. Ook hebben de lidstaten de interim-president niet opgeroepen af te treden. Wel willen de landen dat er een nieuwe premier wordt genomineerd en dat er een nieuwe regering moet worden gevormd om door te gaan met de transitie van macht.

De eerdere overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane werden maandag door militairen gevangengenomen en donderdag pas vrijgelaten nadat ze ontslag hadden genomen. De twee gaven leiding aan de overgangsregering die de macht weer naar civiele machthebbers moet terugbrengen. Goita bekende na de arrestaties van Ndaw en Ouane dat hij het bevel had gegeven om hen op te pakken. Ze zouden nieuwe ministers hebben gekozen zonder dat met de legerleider te overleggen.

In augustus wierp het leger de regering van president Ibrahim Boubacar Keïta omver. Keïta werd afgezet door jonge legerofficieren na massale protesten tegen de corruptie van de regering en het onvermogen om een einde te maken aan het geweld van jihadistische militanten in het Sahel-land.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

35 minuten geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

3 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

3 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

6 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

7 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

7 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

8 uur geleden