Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische gemeenschap West-Afrika weert Mali wegens coup

Economische gemeenschap West-Afrika weert Mali wegens coup

ACCRA (ANP) - De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft zondag het lidmaatschap van Mali geschorst vanwege de militaire staatsgreep die in het land heeft plaatsgevonden. De Gemeenschap eist dat Mali snel democratisch wordt. Eerder deze week werden de president en premier afgezet door kolonel Assimi Goita, die door het constitutionele hof van Mali tot interim-president is verklaard. Goita beweert dat de verkiezingen van 2022 in het land wel door zullen gaan.

De vijftien lidstaten van ECOWAS hielden zondag een spoedtop in de Ghanese hoofdstad Accra. De bedoeling van de top was om met een reactie te komen op de gebeurtenissen in Mali. De West-Afrikaanse landen vrezen dat de coup de geplande verkiezingen in het land in de weg gaat staan. Goita zat zelf ook bij de top maar heeft nog geen reactie gegeven.

ECOWAS heeft geen verdere sancties tegen Mali aangekondigd. Ook hebben de lidstaten de interim-president niet opgeroepen af te treden. Wel willen de landen dat er een nieuwe premier wordt genomineerd en dat er een nieuwe regering moet worden gevormd om door te gaan met de transitie van macht.

De eerdere overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane werden maandag door militairen gevangengenomen en donderdag pas vrijgelaten nadat ze ontslag hadden genomen. De twee gaven leiding aan de overgangsregering die de macht weer naar civiele machthebbers moet terugbrengen. Goita bekende na de arrestaties van Ndaw en Ouane dat hij het bevel had gegeven om hen op te pakken. Ze zouden nieuwe ministers hebben gekozen zonder dat met de legerleider te overleggen.

In augustus wierp het leger de regering van president Ibrahim Boubacar Keïta omver. Keïta werd afgezet door jonge legerofficieren na massale protesten tegen de corruptie van de regering en het onvermogen om een einde te maken aan het geweld van jihadistische militanten in het Sahel-land.

Meer uit Buitenland

Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

2 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

6 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

7 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

7 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

8 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

16 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

16 uur geleden