Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Economische activiteit VS scherp gedaald'

'Economische activiteit VS scherp gedaald'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De coronacrisis laat diepe sporen na op de Amerikaanse economie. Volgens de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve, was de voorbije weken sprake van een stevige daling van de economische activiteit. Dat staat in het zogeheten Beige Book, een Fed-rapport dat inzage geeft in de economische activiteit in de VS.

De studie is samengesteld op basis van enquêtes door de regionale centrale banken. De gegevens zijn actueel tot 6 april. Beleggers houden het Beige Book altijd sterk in de gaten omdat ze daaruit mogelijk een duidelijker beeld kunnen krijgen over de toekomst van het rentebeleid.

Volgens de Fed is in alle regio's in de VS sprake van krimp. Daarbij geldt ook voor alle districten dat de vooruitzichten voor het bedrijfsleven onzeker zijn. De komende tijd moet eerder op een verslechtering van de situatie dan op een verbetering van de omstandigheden worden gerekend, zo viel ook te lezen.

Gesloten deuren

Verschillende bedrijven in de VS sloten in maart vanwege de virusuitbraak hun deuren. Daarbij werden de Amerikanen opgeroepen om zoveel als mogelijk binnen te blijven in een poging de verspreiding van het virus in te dammen. De drastische maatregelen hebben er mede voor gezorgd dat miljoenen Amerikanen hun baan verloren. In het tweede kwartaal van dit jaar zou de Amerikaanse economie op jaarbasis mogelijk met 25 procent krimpen.

Als een reactie op de problemen kwam de Fed met een ongekend pakket aan maatregelen om de crisis te bezweren. Zo werd de rente verlaagd tot bijna nul. Ook werd een omvangrijk opkoopprogramma aangekondigd en werden andere noodmaatregelen van kracht, onder meer om kredietstromen in stand te houden. Het totale pakket om de economie te ondersteunen heeft een waarde van 2,3 biljoen dollar.

De Fed tuigt onder andere een faciliteit van 500 miljard dollar op die Amerikaanse gemeenten, staten en andere lokale overheden direct van krediet voorziet. Een ander programma, met een omvang van 600 miljard dollar, moet kleine en middelgrote bedrijven van voldoende krediet voorzien om in leven te blijven.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

13 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

14 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

17 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

17 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

19 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden