
Economisch vertrouwen Italië gekelderd door coronacrisis
ROME (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Italiaanse bedrijven en consumenten in de economie heeft in maart een zware klap gekregen door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat meldde het Italiaanse statistiekbureau.
De index voor het economisch vertrouwen in Italië ging naar 81,7 van 97,8 in februari. Volgens het statistiekbureau is daarmee sprake van een "crash". In alle bedrijfssectoren (industrie, bouw, detailhandel en diensten) was sprake van een forse daling van het vertrouwen. Ook bij Italiaanse consumenten stond het vertrouwen zwaar onder druk.
Italië is buitengewoon hard geraakt door de uitbraak met zeer veel doden en besmettingen. De Italiaanse economie, de op twee na grootste van de eurozone, zal dit jaar naar verwachting in een stevige recessie belanden door de crisis. Het ministerie van Financiën zou rekenen op een krimp van meer dan 3 procent.
De Italiaanse denktank Prometeia kwam vrijdag met een verwachting voor een economische krimp van Italië in 2020 met 6,5 procent. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs vreest dat er zelfs sprake kan zijn van een neergang met meer dan 11 procent.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
1 uur geledenTOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.
2 uur geleden