
Economisch herstel steeds afhankelijker van dienstensector
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch herstel van de grootste economieën van de eurozone wordt steeds afhankelijker van de dienstensector. Zeker nu logistieke problemen steeds meer impact krijgen op de prestaties van de industrie, door leveringsproblemen aan fabrieken.
De neergang van de activiteit in de industrie was groter dan in de dienstensector. Steeds meer bedrijven hebben last van chiptekorten en leveringsproblemen door hobbels in de internationale transportsector, zoals containertekorten. Daardoor groeien zij minder hard dan de voorbije maanden. Ook merken meerdere bedrijven het als autoproducenten hun fabrieken stil moeten leggen. Toeleveranciers zullen daardoor ook minder onderdelen hoeven leveren.
Economen van ING wijzen er wel op dat de orders bij veel fabrikanten binnen blijven lopen. De groei zal dan wel wat minder hard zijn, maar houdt mogelijk wel langer aan, denken zij.
Personeelstekorten
In Duitsland bleef de activiteit in de dienstensector in de buurt van het recordniveau van juli. Ook in Frankrijk en in de eurozone was er sprake van een lichte neergang van de activiteit in de dienstensector. Die groeit dus iets minder hard dan in juli. Tot de dienstensector behoren onder meer winkels, toerisme en cultuur, maar ook bijvoorbeeld openbaar vervoer.
In het Verenigd Koninkrijk viel de dienstensector harder terug dan elders, al is ook daar nog sprake van groei. De Britse economie heeft onder meer last van personeelstekorten. Zo zijn er door de brexit en het vertrek van veel Europeanen onder meer te weinig vrachtwagenchauffeurs, wat weer leidt tot leveringsproblemen en bijvoorbeeld lege schappen in winkels. Ook zijn er bij veel bedrijven tekorten doordat Britten vanwege contacten met mensen die corona opliepen in thuisquarantaine moeten. De activiteit in de Britse industrie viel daarentegen maar licht terug.
Meer uit Financieel
SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.
11 uur geledenWOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.
13 uur geleden