Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economisch herstel steeds afhankelijker van dienstensector

Economisch herstel steeds afhankelijker van dienstensector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch herstel van de grootste economieën van de eurozone wordt steeds afhankelijker van de dienstensector. Zeker nu logistieke problemen steeds meer impact krijgen op de prestaties van de industrie, door leveringsproblemen aan fabrieken.

De neergang van de activiteit in de industrie was groter dan in de dienstensector. Steeds meer bedrijven hebben last van chiptekorten en leveringsproblemen door hobbels in de internationale transportsector, zoals containertekorten. Daardoor groeien zij minder hard dan de voorbije maanden. Ook merken meerdere bedrijven het als autoproducenten hun fabrieken stil moeten leggen. Toeleveranciers zullen daardoor ook minder onderdelen hoeven leveren.

Economen van ING wijzen er wel op dat de orders bij veel fabrikanten binnen blijven lopen. De groei zal dan wel wat minder hard zijn, maar houdt mogelijk wel langer aan, denken zij.

Personeelstekorten

In Duitsland bleef de activiteit in de dienstensector in de buurt van het recordniveau van juli. Ook in Frankrijk en in de eurozone was er sprake van een lichte neergang van de activiteit in de dienstensector. Die groeit dus iets minder hard dan in juli. Tot de dienstensector behoren onder meer winkels, toerisme en cultuur, maar ook bijvoorbeeld openbaar vervoer.

In het Verenigd Koninkrijk viel de dienstensector harder terug dan elders, al is ook daar nog sprake van groei. De Britse economie heeft onder meer last van personeelstekorten. Zo zijn er door de brexit en het vertrek van veel Europeanen onder meer te weinig vrachtwagenchauffeurs, wat weer leidt tot leveringsproblemen en bijvoorbeeld lege schappen in winkels. Ook zijn er bij veel bedrijven tekorten doordat Britten vanwege contacten met mensen die corona opliepen in thuisquarantaine moeten. De activiteit in de Britse industrie viel daarentegen maar licht terug.

Meer uit Financieel

Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

12 uur geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

12 uur geleden
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck heeft China gewaarschuwd dat de steun van het land aan Rusland economische gevolgen heeft. China stelt zich formeel op als neutrale partij na de Russische inval in Oekraïne, maar haalt de banden met Rusland wel steeds verder aan. Dat heeft de relatie tussen China en Europa onder druk gezet, zei Habeck tijdens zijn bezoek aan Beijing.

17 uur geleden
Madagaskar krijgt geld via nieuw klimaatverbond IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Madagaskar ontvangt als eerste land ter wereld financiële hulp via een nieuw samenwerkingsverband voor klimaatactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In het kader van dit programma leent het IMF zo'n 321 miljoen dollar uit aan Madagaskar.

18 uur geleden
Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

1 dag geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

1 dag geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden