
Economisch herstel China lijkt aan vaart te minderen
PEKING (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het economisch herstel van de coronacrisis in China lijkt aan vaart te minderen. De Chinese overheid kwam met tegenvallende cijfers naar buiten over de industriële productie, de winkelverkopen en de bedrijfsinvesteringen in de tweede economie van de wereld.
De detailhandelsverkopen stegen in mei met 12,4 procent in vergelijking met vorig jaar, wat beduidend minder sterk is dan in april en de traagste toename sinds begin dit jaar. Eerder werd nog flink geprofiteerd van het heropenen van de economie na de coronapandemie, waardoor consumenten veel opgepot geld gingen uitgeven, maar dat effect is nu aan het afzwakken.
De productie in de omvangrijke Chinese industrie nam vorige maand met 8,8 procent toe op jaarbasis, eveneens zwakker dan een maand eerder en ook lager dan verwacht. Het is de derde maand op rij dat de industriële productie afzwakt. Dat kan mogelijk mede te maken hebben met verstoringen door corona-uitbraken in de belangrijke industrieprovincie Guangdong in het zuiden van China. Daardoor werden ook werkzaamheden in belangrijke zeehavens verstoord.
Recordgroei
Verder vielen ook de bedrijfsinvesteringen in vaste activa zoals gebouwen en machines over de eerste vijf maanden van dit jaar minder sterk uit dan economen hadden voorzien. De Chinese overheid zegt dat er nog steeds sprake is van een stabiel herstel van de economie, maar wijst op onzekerheden waaronder nieuwe uitbraken van het coronavirus. Daar komen nog problemen bovenop in de toelevering door tekorten van met name computerchips.
In het eerste kwartaal van dit jaar liet de Chinese economie een recordgroei zien van meer dan 18 procent vergeleken met een jaar terug, toen het Aziatische land zwaar werd getroffen door de pandemie en de lockdowns. Economen denken dat de groei in het tweede kwartaal op 8 procent zal uitkomen en in de kwartalen daarna geleidelijk zal afzwakken. Voor heel 2021 wordt gerekend op een plus van 8,5 procent. Dat zou ruim boven de doelstelling zijn van de Chinese regering voor een groei van meer dan 6 procent.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.
5 uur geleden