Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economieminister Adriaansens schrikt van krimpcijfer: dit is veel

Economieminister Adriaansens schrikt van krimpcijfer: dit is veel

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) is geschrokken van de mate waarin de Nederlandse economie afgelopen kwartaal is gekrompen. "Dit is veel", zegt ze over de 0,7 procent krimp die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd voor de eerste drie maanden van het jaar.

Adriaansens was er wel op voorbereid dat de cijfers over het eerste kwartaal niet heel geweldig zouden zijn. "Er is wel wat aan de hand", zegt zij, verwijzend naar onder meer de nog altijd relatief hoge consumentenprijzen en de personeelstekorten die zich in veel sectoren doen voelen.

De geopolitieke situatie helpt ook al niet mee. Bijvoorbeeld het besluit om bepaalde hoogwaardige technologie niet meer naar China te exporteren "heeft ook zo zijn effect." Toch ziet de minister reden om "alert" te zijn. "Zeker als je kijkt naar de omliggende landen. Het is niet dat de economie overal zo is gekrompen."

Adriaansens benadrukt dat de meeste mensen nog weinig zullen merken van de economische krimp. "Het belangrijkste is dat mensen thuis hun boodschappen kunnen blijven doen." Van een recessie, zoals een periode van twee achtereenvolgende kwartalen krimp ook wel wordt genoemd, wil ze nog niets weten. "We moeten onszelf niet de put in praten."

Meer uit Politiek

Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 uur geleden
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".

1 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

1 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

2 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

3 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

14 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

20 uur geleden