Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie Rusland groeide nog voor inval in Oekraïne

Economie Rusland groeide nog voor inval in Oekraïne

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische economie is in de eerste drie maanden van het jaar met 3,5 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt het nationale statistiekbureau van het land. Een groot deel van het kwartaal had Rusland nog geen last van de gevolgen van zijn inval in Oekraïne, die op 24 februari begon. Daarna kondigden westerse landen tal van sancties af om Rusland economisch te straffen voor de oorlog.

De economische groei in het eerste kwartaal zal door sancties van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten volgens kenners geen vervolg krijgen. Grote Russische banken kunnen amper transacties uitvoeren door de uitsluiting van de interbancaire berichtendienst SWIFT en veel producten mogen niet meer naar Rusland worden geëxporteerd. De Russische centrale bank, die zelf niet bij zijn buitenlandse tegoeden kan, rekent op een economische krimp van 10 procent in heel 2022.

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het eerste kwartaal minder hard dan het Russische ministerie van Economische Zaken had verwacht. De economie groeide ook minder hard dan in het laatste kwartaal van 2021, toen het bbp met 4 procent steeg op jaarbasis.

In het eerste kwartaal groeide de Russische economie onder andere doordat de mijnbouwsector hard groeide. Hier vallen ook bedrijven in de olie- en gasindustrie onder, die voor het begin van de oorlog al profiteerden van fors gestegen energieprijzen. De Verenigde Staten boycotten wegens de oorlog al alle fossiele brandstoffen uit Rusland. De meeste lidstaten in de Europese Unie zouden Rusland economisch ook hard willen raken door de import van Russische olie te verbieden. Enkele lidstaten die erg afhankelijk zijn van Russische olie zijn hier tegen, waaronder Hongarije.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

6 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

10 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

20 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

21 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

22 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

22 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden