Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie Oekraïne 15 procent gekrompen in eerste kwartaal

Economie Oekraïne 15 procent gekrompen in eerste kwartaal

KIEV (ANP/AFP) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 15 procent gekrompen door de Russische invasie van het land. Dat meldt het Oekraïense statistiekbureau. Door de Russische inval op 24 februari werden grote delen van de economie platgelegd en moesten veel bedrijven de productie staken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorspeld dat de economie van Oekraïne over heel 2022 met wel 35 procent kan krimpen vanwege de oorlog. De Oekraïense minister van Financiën houdt zelfs rekening met een neergang van 45 tot 50 procent. Door de oorlog is er bijvoorbeeld veel schade aangericht in de omvangrijke landbouwsector van Oekraïne en is de export van landbouwgoederen voor een groot deel gestaakt. Ook de Oekraïense industrie is hard getroffen.

Het statistiekbureau meldt verder dat de inflatie in Oekraïne in mei is gestegen naar 18 procent op jaarbasis, van 16,4 procent in april. Dat komt onder meer door de sterk gestegen voedselprijzen. De Oekraïense centrale bank heeft gezegd dat de inflatie door kan stijgen naar 20 procent. Om de hoge inflatie aan te pakken is de rente in Oekraïne onlangs verhoogd van 10 naar 25 procent.

Meer uit Financieel

Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

29 minuten geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

11 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

11 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

11 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

12 uur geleden