Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daarmee sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

In het slotkwartaal van 2020 was volgens het CBS sprake van een minieme krimp van 0,1 procent. Dat kwam vooral doordat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven ook door de aangescherpte coronamaatregelen. Doordat de investeringen goeddeels op niveau bleven was de neergang niet zo stevig als eerder dat jaar.

In het tweede kwartaal van het jaar was nog sprake van een krimp van 8,5 procent toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown tegen het coronavirus. In het derde kwartaal toonde de economie veerkracht met een groei van 7,8 procent. Dat kwam vooral doordat maatregelen goeddeels werden opgeheven.

Horeca

Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

Ook aan vervoersmiddelen als auto's vrachtwagens en vliegtuigen werd minder geld uitgegeven. Daarnaast werd er ook minder geïnvesteerd in woningen en bedrijfsgebouwen. De investeringen in infrastructuur en computers groeiden wel.

Import en export

De consumptie door de overheid groeide vorig jaar met 0,2 procent. Vooral de uitgaven aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur lagen hoger dan een jaar eerder.

De uitvoer van goederen viel vorig jaar 4,3 procent lager uit. Vooral de export van transportmiddelen, aardolieproducten en diensten waren fors lager dan een jaar eerder. De import daalde met 4,5 procent. Een groot deel van die krimp komt op rekening van toeristen. Zo bleven buitenlandse toeristen weg uit Nederland, waarmee ze ook geen geld pompten in de Nederlandse economie. Het tegenovergestelde gold voor Nederlanders die veel minder naar het buitenland op vakantie gingen.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na ontkenning geruchten over ontslag Fed-baas

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geëindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.

3 uur geleden
Lobbygroep: EU-begroting schiet tekort voor schonere industrie

BRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.

5 uur geleden
LTO hekelt Brussels voorstel landbouwbegroting

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

7 uur geleden
Chipmachinefabrikant ASML keldert op Damrak na kwartaalresultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.

7 uur geleden
Schiphol: probleem zonnepanelen niet verholpen door rechter

SCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".

9 uur geleden
Nederland heeft meer ASML's nodig, zeggen onderzoekers van TNO

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.

9 uur geleden
Rechter: zonnepark bij Schiphol moet deels weg om reflectie

HAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.

9 uur geleden