Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daarmee sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

In het slotkwartaal van 2020 was volgens het CBS sprake van een minieme krimp van 0,1 procent. Dat kwam vooral doordat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven ook door de aangescherpte coronamaatregelen. Doordat de investeringen goeddeels op niveau bleven was de neergang niet zo stevig als eerder dat jaar.

In het tweede kwartaal van het jaar was nog sprake van een krimp van 8,5 procent toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown tegen het coronavirus. In het derde kwartaal toonde de economie veerkracht met een groei van 7,8 procent. Dat kwam vooral doordat maatregelen goeddeels werden opgeheven.

Horeca

Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

Ook aan vervoersmiddelen als auto's vrachtwagens en vliegtuigen werd minder geld uitgegeven. Daarnaast werd er ook minder geïnvesteerd in woningen en bedrijfsgebouwen. De investeringen in infrastructuur en computers groeiden wel.

Import en export

De consumptie door de overheid groeide vorig jaar met 0,2 procent. Vooral de uitgaven aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur lagen hoger dan een jaar eerder.

De uitvoer van goederen viel vorig jaar 4,3 procent lager uit. Vooral de export van transportmiddelen, aardolieproducten en diensten waren fors lager dan een jaar eerder. De import daalde met 4,5 procent. Een groot deel van die krimp komt op rekening van toeristen. Zo bleven buitenlandse toeristen weg uit Nederland, waarmee ze ook geen geld pompten in de Nederlandse economie. Het tegenovergestelde gold voor Nederlanders die veel minder naar het buitenland op vakantie gingen.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

11 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

16 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden