Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

Het economisch beeld is volgens het statistiekbureau echter niet veranderd. De daling van de export van goederen hangt samen met de krimp van de industrie. In de nieuwe berekening van het eerste kwartaal is ook de onlangs doorgevoerde revisie van de nationale rekeningen verwerkt. De Europese Commissie beveelt de lidstaten om minimaal elke vijf jaar te reviseren. Daarbij worden volgens het CBS onder meer nieuwe bronnen en methoden doorgevoerd, zodat het beeld van de Nederlandse economie weer goed aansluit bij alle onderliggende statistieken, bronnen en internationale richtlijnen.

Door de herziening zijn ook de voorgaande economische groeicijfers aangepast. Zo is kwartaal-op-kwartaalgroei in het vierde kwartaal van 2023 bijgesteld van 0,3 procent naar 0,1 procent. De krimp in het derde kwartaal van 2023 is bijgesteld van 0,3 procent naar 0,4 procent, de krimp in het tweede kwartaal van 2023 van 0,4 procent naar nul procent en de krimp in het eerste kwartaal van 0,4 procent naar 0,3 procent.

Neerwaartse banengroei

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal van 2024 met 0,6 procent. Volgens de eerste berekening was dat 0,7 procent. Ook de jaarcijfers vanaf 1995 tot en met 2023 zijn na de revisie opnieuw vastgesteld. De economische groei in 2023 is daarbij onveranderd gebleven op 0,1 procent. De economische groei in 2022 kwam uit op 5,0 procent, dat was 4,3 procent bij de vorige berekening.

Het statistiekbureau stelde verder de banengroei in het eerste kwartaal van dit jaar neerwaarts bij. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 39.000 ten opzichte van het vierde kwartaal. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 42.000 banen.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

9 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

10 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

11 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

14 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

15 uur geleden