
Economie eurozone toonde sterkste herstel ooit in derde kwartaal
LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone toonde in het derde kwartaal met afstand het sterkste herstel ooit gemeten. De groei bedroeg bijna 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal toen de economie nog zwaar gebukt ging onder de eerste coronalockdown, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
Het herstel was bovendien sterker dan economen in doorsnee hadden voorzien. Toch blijven veel kenners pessimistisch aangezien nieuwe lockdownmaatregelen inmiddels weer voor nieuwe economische problemen zorgen. Deskundigen van ING spreken bijvoorbeeld van een "bitterzoet resultaat" vanwege alle beperkingen die overheden onlangs weer hebben aangekondigd. Daardoor is het eigenlijk onvermijdelijk geworden dat de economie in het vierde kwartaal weer flink zal krimpen.
Overigens heeft Eurostat nog geen specifieke cijfers over Nederland beschikbaar. Wel is al duidelijk dat het economische herstel vooral in de zuidelijke landen en Frankrijk erg sterk was. In Italiƫ ging het om een plus van ruim 16 procent, de Spaanse economie groeide bijna 17 procent en de Franse economie nam meer dan 18 procent in omvang toe. Ook Duitsland, de grootste economie van Europa, veerde flink op met een plus van ruim 8 procent.
Jaar eerder
Het lukte de economie van de eurozone afgelopen kwartaal nog niet om al boven het niveau van een jaar eerder uit te stijgen. Het bruto binnenlands product (bbp) van alle eurolanden tezamen was nog altijd ruim 4 procent kleiner dan een jaar eerder. In sommige van de landen waar al gegevens over bekend zijn, is de achterstand groter. De Spaanse economie had aan het einde van het derde kwartaal nog bijna 9 procent goed te maken ten opzichte van vorig jaar rond die tijd.
De economen van ING merken op dat nieuwe inflatiecijfers van de eurozone eveneens reden tot bezorgdheid geven. De inflatie bleef in oktober stabiel op min 0,3 procent op jaarbasis, ver onder het niveau dat de Europese Centrale Bank (ECB) het liefste ziet. Verder is bekend geworden dat de werkloosheid in de eurozone in september 8,3 procent bedroeg. Dat is hoger dan de 8,2 procent waar kenners alom op rekenden.
De ECB kwam donderdag al met een waarschuwing over het economisch herstel in de eurozone. De oplopende besmettingsaantallen en lockdownmaatregelen om de pandemie in te dammen hebben volgens ECB-president Christine Lagarde geleid tot een "duidelijke verslechtering" van de vooruitzichten, wat ingrijpen noodzakelijk maakt. De centrale bank komt in december vrijwel zeker met extra steun om het eurogebied weer een oppepper te geven.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
18 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geleden