Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie eurozone klimt in tweede kwartaal uit recessie

Economie eurozone klimt in tweede kwartaal uit recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal weer uit de recessie gekomen, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen en het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis. Volgens nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat was in het tweede kwartaal weer sprake van groei, na twee eerdere kwartalen van krimp.

De economie nam ten opzichte van een kwartaal eerder met 2 procent in omvang toe, wat tevens een sterkere groei betekent dan economen in doorsnee hadden voorzien. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een groei van bijna 14 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar was nog een lichte krimp te zien voor de economie door de lockdowns tegen de coronapandemie. Met twee kwartalen van economische krimp op rij was de economie van de eurozone daardoor in een technische recessie beland. Maar nu de maatregelen steeds meer zijn versoepeld geven consumenten weer meer geld uit in bijvoorbeeld winkels en de horeca. Eerder bleek al dat de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van het eurogebied nu op het hoogste niveau in jaren ligt.

Duitse economie

Vrijdag kwamen ook enkele grote Europese landen met cijfers over hun economische groei. Daarbij viel op dat de Duitse economie weliswaar herstel liet zien, maar toch beduidend minder hard groeide dan verwacht. Momenteel heeft de omvangrijke industrie van de oosterburen het moeilijk door problemen in de toeleveringsketen, zoals de tekorten aan computerchips, en door bevoorradingsproblemen in de nasleep van de blokkade van het Suezkanaal en andere verstoringen van de internationale scheepvaart.

Economen van ING beschouwen dit laatste als een risico voor de vooruitzichten in Europa, evenals de stormachtige verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus. Toch denken ze dat het stevige hersteltempo in de eurozone in het derde kwartaal kan aanhouden.

Inflatie

De inflatie blijft daarnaast een aandachtspunt. Die loopt hard op door onder meer de gestegen kosten voor grondstoffen. Ook stijgen de prijzen voor energie sterk. In juli is de toename van het algehele prijspeil in de eurozone opgelopen tot 2,2 procent op jaarbasis, van 1,9 procent een maand eerder. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat er vooralsnog vanuit dat deze flinke geldontwaarding een tijdelijk fenomeen is. Maar als dat niet zo zou zijn, dan zou er in theorie ingegrepen kunnen worden door steunmaatregelen af te bouwen en de rente te verhogen.

De werkloosheid loopt intussen steeds verder terug. Volgens Eurostat zat in juni 7,7 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden werkloos thuis, oftewel zo'n 12,5 miljoen mensen. Een maand eerder ging het nog om 8 procent. Onder meer de jeugdwerkloosheid daalde, vermoedelijk door het heropenen van winkels en horeca. Dat zijn sectoren waar vaker jongeren werken. Hiermee is de werkloosheid alleen nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Voordat de pandemie in februari vorig jaar toesloeg, lag die op 7,4 procent. De piek tijdens de crisis werd bereikt in augustus en september vorig jaar met een werkloosheid van 8,5 procent.

Meer uit Financieel

Mensen versturen week na Sinterklaas al miljoenen kerstkaarten

UTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.

52 minuten geleden
Weinig beweging op Wall Street in aanloop naar rentebesluit

NEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.

10 uur geleden
Mails suggereren dat Musk wel wilde dat OpenAI winstgevend was

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft zich verzet tegen de pogingen van Elon Musk om de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, heeft een reeks e-mails en berichten vrijgegeven die suggereren dat de miljardair, die zelf bij de oprichting betrokken was, al in de vroegste fase vond dat de start-up een winstgevende component moest hebben.

11 uur geleden
Congresleden VS waarschuwen Apple en Google voor TikTok-ban

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.

13 uur geleden
Maker afslankmedicijn Ozempic omlaag op Deense beurs na studie

AMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.

14 uur geleden
McKinsey schikt voor ruim half miljard in opiatenonderzoek VS

BOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.

15 uur geleden
Kerstbomenkwekers: enorme piek in verkoop na Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

15 uur geleden