Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen vrezen niet voor economische crisis na recessie

Economen vrezen niet voor economische crisis na recessie

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen economische crisis aan nu Nederland is beland in een recessie, zeggen economen van de Rabobank en ABN AMRO. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat de economie vorig kwartaal twee kwartalen achter elkaar is gekrompen, waardoor nu sprake is van een recessie. Econoom Frank van Es van RaboResearch heeft goede hoop dat de economie dit kwartaal weer groeit.

Hij ziet niet gebeuren dat de "flinke krimp" van de economie op korte termijn leidt tot een crisis. "De arbeidsmarkt is nog steeds krap en dat is niet zo bij een crisis", verklaart hij. Dinsdag meldde het CBS dat de spanning op de arbeidsmarkt nog steeds hoog is. Tegenover elke honderd werklozen stonden afgelopen kwartaal 122 vacatures open. Voor het komende jaar tot twee jaar verwacht Van Es dat de economie licht groeit, waarbij af en toe een krimp voorkomt. Die krimp zal beperkt blijven, aldus de econoom.

Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO denkt dat de economie de komende tijd blijft kwakkelen tussen lichte groei en lichte krimp. "Wereldwijd is de economie aan het stagneren, maar Nederland is heel weerbaar. De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal faillissementen laag."

Inflatie

Volgens het CBS is de economie in april, mei en juni gekrompen met 0,3 procent. Drie maanden daarvoor daalde het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent. De daling komt vooral omdat consumenten minder uitgaven en Nederland minder spullen exporteerde. Beide economen hadden juist verwacht dat de economie licht zou zijn gegroeid en waren vooral verrast door de verminderde uitgaven van huishoudens.

Van de Kerke denkt dat dit komt vanwege de hoge inflatie. Die blijft dit en volgend jaar hoog, verwacht de econoom van ABN AMRO, maar minder hoog dan eerder dit jaar. Daarnaast valt hem op dat bedrijven meer hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld verduurzaming. "Vanwege onder meer de opgelopen rentes had ik verwacht dat ze minder zouden investeren", zegt hij.

De economieën van andere Europese landen als België en Frankrijk lieten vorig kwartaal wel groei zien. Volgens de economen komt dat omdat Nederland sneller is hersteld na de coronacrisis. "Wij hebben die groei al achter de rug. België en Frankrijk zijn die nog aan het inhalen. We staan er niet slechter voor dan de rest van Europa", zegt Van Es. De economie van de eurozone groeide afgelopen kwartaal met 0,3 procent, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag.

Meer uit Financieel

Polestar wil elektrische auto's vaker in winkels verkopen

GOTENBURG (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van Polestar wil meer auto's bij dealers verkopen en niet alleen online, in een poging de dalende verkopen te stoppen. De Zweedse fabrikant van elektrische auto's heeft last van toegenomen concurrentie uit China, hoge kosten en een verzwakte vraag naar stekkerwagens.

36 minuten geleden
Rotterdamse rederij plaatst zeilen op gastanker om duurzaamheid

ROTTERDAM (ANP) - Rederij Anthony Veder plaatst naar eigen zeggen als eerste ter wereld zeilen op een schip dat gas vervoert. Door de windaandrijving is minder brandstof nodig en hierdoor is het volgens het Rotterdamse bedrijf een duurzame oplossing voor de scheepvaart.

2 uur geleden
Autobedrijven omlaag op verder positieve Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Verschillende autobedrijven stonden vrijdag bij het slot van de handelsweek op de Europese aandelenbeurzen in de min. Beleggers reageerden teleurgesteld op verkoopcijfers van Volkswagen en veranderingen aan de top bij Stellantis.

3 uur geleden
Curator: goede kans op doorstart donutketen Dunkin' in Nederland

AMSTERDAM (AFN) - Curator Derk van Geel van de in Nederland failliete koffie- en donutketen Dunkin' denkt dat er "goede kansen" zijn voor een succesvolle doorstart. Hij verwacht enkele weken nodig te hebben voor dit "complexe proces". In de tussentijd blijven de filialen open en worden er nog steeds donuts gemaakt.

3 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor extra geluidshinder om baanonderhoud

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol vraagt het kabinet weer om goedkeuring om komende zomer andere start- en landingsbanen extra te gebruiken omdat de Buitenveldertbaan dan groot onderhoud ondergaat. "We realiseren ons dat dit alternatief baangebruik tot extra geluidshinder kan leiden voor omwonenden rondom deze alternatieve banen. We werken aan diverse maatregelen om de hinder daar waar mogelijk te verminderen", staat in een verklaring op de website van Schiphol.

3 uur geleden
Brussel bevraagt Chinese webwinkel Temu om illegale verkoop

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie heeft de populaire Chinese webwinkel Temu om meer uitleg gevraagd over de manier waarop het probeert de verkoop van illegale producten tegen te gaan. Temu heeft tot 21 oktober om op de verdenking vanuit Brussel te reageren, waarna de toezichthouder besluit of er een formeel onderzoek volgt. Op basis daarvan zou Temu een boete kunnen krijgen.

4 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na onthulling robotaxi

NEW YORK (ANP) - Tesla ging vrijdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers waren niet onder de indruk van de robotaxi van de elektrische autofabrikant. Topman Elon Musk presenteerde de langverwachte zelfrijdende Cybercab tijdens een groots evenement in een studio van Warner Bros. De robotaxi gaat minder dan 30.000 dollar (zo'n 27.000 euro) kosten en moet volgens Musk in 2026 in productie gaan.

5 uur geleden