Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

Voor de EU en Nederland is dit volgens de China-expert belangrijk, omdat de wereldwijde handel van cruciale impact is op deze economieën en hierdoor minder wordt belemmerd. Daarnaast kan de EU na dit nieuws ook steeds meer hopen op een handelsovereenkomst met de VS om het aangekondigde tarief van 20 procent omlaag te krijgen naar bijvoorbeeld 10 procent.

"Het lijkt een bevestiging dat de VS toewerken naar een vast tarief van 10 procent. Daar kwam het Verenigd Koninkrijk vorige week ook op uit, en voor China geldt nu eigenlijk ook 10 procent plus 20 procent vanwege de (pijnstiller) fentanyl. Dat is wel een kleine rode draad die ik zie", zegt Van Dijkhuizen.

Ontwikkelingen

Ook ING-econoom Colijn noemt de ontwikkelingen positief. "De de-escalatie is veel groter dan verwacht. De soep wordt toch niet zo heet gegeten als we dachten. De onzekerheid blijft nog even, maar de zorgen om een handelsoorlog zijn minder geworden."

Op korte termijn kan het leven voor de Nederlandse consument door het nieuwe optimisme wel iets duurder worden, door de stijging van de olieprijs en de duurdere dollar. Colijn: "Maar dan moet je echt door je oogharen kijken. De effecten zijn mild en over het algemeen zijn de ontwikkelingen positief, omdat het goed is voor de economie."

Sterke indruk

Beide economen zeggen dat China een sterke indruk maakte door de VS terug te krijgen naar ongeveer het niveau van voor 2 april, toen de Amerikaanse president Donald Trump met zijn tarievenaankondiging kwam. "En dat de VS nu nog steeds 30 procent heffen, betekent vooral dat producten voor Amerikanen duurder worden."

Door de problemen in de handel tussen de VS en China vreesde de EU voor de komst van veel Chinese producten tegen een lage prijs. "Een direct gevolg van de deal is dat dumping minder waarschijnlijk wordt", laten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. Dat betekent waarschijnlijk minder massale concurrentie voor Europese ondernemingen.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

1 uur geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

1 uur geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

2 uur geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

2 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

2 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

2 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

3 uur geleden