Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen verwachten geen flinke prijsstijgingen na handelsdeal

Economen verwachten geen flinke prijsstijgingen na handelsdeal

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten hoeven naar verwachting niet te vrezen dat Amerikaanse producten, zoals Harley-Davidson-motoren of Levi's-spijkerbroeken, hier opeens flink duurder worden. Door de handelsdeal die de Europese Unie heeft gesloten met de Verenigde Staten lijken Europese tegenmaatregelen er nu niet te komen. Daarmee wordt een direct effect van het handelsconflict voor Nederlandse consumenten afgewend, schatten verschillende economen in.

Brussel houdt de lijst met tegentarieven die was voorbereid achter de hand, maar rekent er niet op die snel te hoeven inzetten nu er een afspraak is. Europese tegenheffingen op Amerikaanse goederen zouden hebben betekend dat bepaalde Amerikaanse producten duurder worden voor consumenten in Europa, zei Rabobank-econoom Lize Nauta.

Dat scenario is met de overeenkomst voorkomen, benadrukte ook ING-econoom Bert Colijn. De EU heeft nu concessies gedaan waarvan de Nederlandse consument profiteert, vat hij samen. In de deal is een algemene importheffing van 15 procent overeengekomen op de meeste goederen uit de EU, met enkele vrijstellingen voor bijvoorbeeld vliegtuigen en chipapparatuur.

Geld gaat rollen

Nederlandse consumenten gaan bovendien mogelijk weer iets meer geld uitgeven, stelde econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO. Door de deal neemt de economische onzekerheid naar verwachting af, wat volgens hem aanleiding kan zijn voor consumenten om minder te sparen en meer uit te geven.

"Veel van wat de deal precies voor consumenten gaat betekenen is nog onduidelijk", voegde Van de Kerke toe. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de Europese markt volgens de deal meer moet worden opengesteld voor Amerikaanse goederen, maar het is niet duidelijk hoe dat zou moeten.

Lagere export

De algemene handelsvoorwaarden met de Verenigde Staten worden door de handelsdeal ongunstiger voor Europa, benadrukte Nauta. "Dat kost de Nederlandse economie wel iets, omdat we minder kunnen exporteren. Onze producten worden duurder voor Amerikanen en waar het mogelijk is, gaan zij op zoek naar alternatieven", vertelde de Rabobank-econoom. Daarmee verslechtert de situatie wel ten opzichte van het moment voordat de Amerikaanse president Donald Trump de importheffingen begin april aankondigde.

Meer uit Financieel

Laadpalenmaker Alfen benoemt Colijn als opvolger van Roeleveld

ALMERE (ANP) - De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet Alfen heeft in Michael Colijn zijn nieuwe topman gevonden. Hij volgt Marco Roeleveld op, die om gezondheidsredenen vervroegd aftreedt. Alfen kondigde het vertrek van Roeleveld begin deze maand al aan.

18 minuten geleden
Nachtkijkermaker Theon profiteert van hoge defensiebudgetten

ATHENE (ANP) - Defensieconcern Theon International, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, blijft profiteren van de groeiende onrust en de verhogingen van de defensiebudgetten door de politiek. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector heeft in het eerste halfjaar van dit jaar voor 168 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, meer dan het dubbele vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

1 uur geleden
Handelsfeestje op Damrak van korte duur door zorgen over tarieven

AMSTERDAM (ANP) - De feestvreugde op het Damrak over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten was maandag van korte duur. Een groot deel van de winst bij de opening moest in de loop van de dag weer langzaam worden prijsgegeven. Beleggers maken zich vooral zorgen over de economische gevolgen van de nog altijd hoge invoertarieven.

2 uur geleden
Zorgen over onzekerheden rond heffing op Europese geneesmiddelen

DEN HAAG (ANP) - De farmaceutische industrie in Nederland is bezorgd over de onzekerheden rond de Amerikaanse importheffingen op Europese geneesmiddelen. Na de aangekondigde handelsovereenkomst tussen de VS en de Europese Unie verschilt de uitleg van Brussel met die van de Amerikaanse president Donald Trump over farmaceutische producten.

3 uur geleden
Handelsexpert vraagt zich af welke prijs EU betaalt voor deal VS

BRUSSEL (ANP) - Het is voor de voorzitter van de handelscommissie van het Europees Parlement, Bernd Lange, nog niet precies duidelijk welke prijs de Europese Unie betaalt voor de handelsdeal die zij heeft gesloten met de Verenigde Staten. Er is een wederkerig importtarief van 15 procent afgesproken, maar veel details over de deal zijn nog niet uitgewerkt.

3 uur geleden
Trump: heffingen tussen 15 en 20 procent voor landen zonder deal

TURNBERRY (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump verwacht wereldwijd importheffingen van 15 tot 20 procent op te leggen aan landen waarmee geen handelsakkoord wordt gesloten. "Ik denk dat het ergens tussen de 15 en 20 procent zal liggen", zei Trump maandag tegen verslaggevers op zijn golfresort in het Schotse Turnberry. "Waarschijnlijk een van die twee percentages."

3 uur geleden
Branche verwacht hogere oogst appels en peren door gunstig weer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse oogst van appels en peren valt dit jaar naar verwachting hoger uit dan vorig jaar, melden GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

4 uur geleden