
Economen roepen regering op tot steun voor Zuid-Europa
AMSTERDAM (ANP) - Ruim zestig Nederlandse economen roepen de Nederlandse regering op de houding ten opzichte van steun aan Zuid-Europese landen te wijzigen. Ze vinden de opstelling van minister van Financiën Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte "niet te verantwoorden".
Hoekstra en Rutte krijgen veel kritiek omdat ze gezamenlijke Europese staatsleningen om de aanpak van de coronacrisis te bekostigen niet zien zitten. Ook keerden ze zich tegen steun voor Zuid-Europese landen uit het noodfonds ESM zonder voorwaarden.
De hoogleraren, waaronder Arnoud Boot, Dirk Schoenmaker, Sweder van Wijnbergen en Barbara Baarsma, vinden dat de coronacrisis de eurozone niet ook in een crisis mag storten. "Er is nauwelijks een duidelijker gemeenschappelijke uitdaging te bedenken dan de huidige coronapandemie. Nederland ontkomt er niet aan ruimhartiger te zijn, en dit uit te dragen."
De economen menen dat zo'n opstelling ook in het eigen belang van Nederland is. Als Nederland niet bijdraait, gaat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen nemen en "dat betekent dat democratische legitimatie en sturing ontbreekt".
Bovendien verliest Nederland effectiviteit in Europa als het nu zijn kont tegen de krib gooit. "Landen moeten uiteraard hervormen en hun huishoudboekje op orde krijgen. Om dit te bewerkstelligen zullen we in de toekomst zeker van ons moeten laten horen. Maar nu is niet het moment voor die discussie. We kunnen en moeten nu vanuit onze relatief comfortabele positie solidariteit uitstralen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-partijleider Pieter Omtzigt houdt nog steeds de kaarten tegen de borst over de voorwaarden waaronder hij met partijen zoals de PVV wil gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Na een gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz en verkenner Ronald Plasterk herhaalde hij dat het handelen naar de grondwet voor zijn partij "voorwaardelijk" is.
54 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Groningse bestuurders zijn "hartstikke kwaad en gefrustreerd" over het onrecht dat mensen die bescherming zoeken wordt aangedaan in Ter Apel. Een geëmotioneerde commissaris van de Koning René Paas zei dat in een emotionele rondvraag in de Provinciale Staten van Groningen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag wordt woensdag de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. 88 van de 150 Kamerzetels zijn voor mannen, 61 voor vrouwen. Na de Kamerverkiezingen van 2021 behaalden zestig vrouwen een zetel. Voor het eerst komt er een non-binair persoon de Tweede Kamer in, blijkt uit gegevens van de Kiesraad.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.
21 uur geleden