Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen: recessie onvermijdelijk, maar dat is niet per se slecht

Economen: recessie onvermijdelijk, maar dat is niet per se slecht

AMSTERDAM (ANP) - Een recessie lijkt onvermijdelijk voor de Nederlandse economie, na de krimp in het derde kwartaal. Maar dat is niet per se slecht nieuws. Economen van de grote banken wijzen erop dat het eigenlijk ook wel goed zou zijn als er weer wat meer bedrijven failliet gaan en de grote roep om personeel op de arbeidsmarkt iets afneemt.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de economie in het derde kwartaal met 0,2 procent. "Als er in het vierde kwartaal weer zo'n kleine krimp is hebben we technisch al te maken met een recessie", zegt ABN AMRO-econoom Jan-Paul van de Kerke.

Een van de grote boosdoeners is de flink opgelopen inflatie doordat we geen goedkoop gas uit Rusland meer kunnen krijgen, legt Rabobank-econoom Hugo Erken uit. Hij denkt dat de oude situatie niet meer terugkomt en dat we eraan zullen moeten wennen dat gas duurder is. "Inflatie is een slow killer", geef hij ook aan. "Huishoudens houden elke maand ietsje minder over en dan komt er een moment dat ze de hand op de knip gaan houden."

Afremmende factor

Marcel Klok van ING onderstreept dat een afname bij de investeringen afgelopen kwartaal de grootste afremmende factor was voor de economie. Dat wijt hij aan het feit dat de bouw wordt beperkt door strenge milieuregels, denk aan de stikstofdiscussie, en vertraging bij de verlening van vergunningen.

Dat zijn problemen die niet zomaar zijn verholpen. Toch voorzien de economen slechts een milde recessie. Bij de meeste bedrijven is personeelstekort nog altijd de grootste belemmering, weet Klok. Ook wijst hij op de aangekondigde steun vanuit de overheid om te helpen met de hoge energierekening.

Kabinet schiet door

Erken vindt dat het kabinet eigenlijk doorschiet omdat ook veel bedrijven geholpen worden die de steun niet nodig hebben. Met het oog op de verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat zou het in zijn ogen niet zo slecht zijn als bedrijven die niet zonder het goedkope gas kunnen het niet redden. "Bij hele energie-intensieve bedrijven moet je je afvragen of je dat nog wel wil."

Van de Kerke denkt dat een recessie ook iets van verlichting met zich mee kan brengen op de arbeidsmarkt. Daarbij ligt het dan voor de hand dat het aantal faillissementen gaat oplopen. "Broodnodig", noemt de econoom dat. Door alle coronasteun gaan er al een paar jaar heel weinig bedrijven bankroet. Dat zou niet passen bij een "flexibele en efficiënte" economie. Van de Kerke voorziet geen grote faillissementsgolf. "Als het aantal faillissementen met 50 procent stijgt gaan we eigenlijk alleen maar terug naar het niveau van 2019 en toen draaide de economie nog als een tierelier."

Meer uit Financieel

VW verkoopt fors minder auto's in VS door Amerikaanse heffingen

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.

41 minuten geleden
EU beschermt Airbus in handelsdeal met VS, melden bronnen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.

1 uur geleden
Nederlandse beursbedrijven evalueren diversiteitsbeleid door VS

DEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.

3 uur geleden
Beleggers in afwachting van nieuws over handelsbeleid Trump

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenhandel in Amsterdam kwam woensdag bij de opening nauwelijks in beweging. De aandacht van beleggers blijft uitgaan naar de ontwikkeling rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij dreigde dinsdag nog met importheffingen voor buitenlands koper van 50 procent. Op de metalenbeurs in New York stegen de koperprijzen naar nieuwe records. Verder liet Wall Street weinig beweging zien.

3 uur geleden
Reclamebureau WPP waarschuwt voor lagere omzet en winst

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse WPP, een van de grootste reclamebureaus ter wereld, waarschuwt voor een tegenvallende winst en omzet dit jaar. Het bedrijf schrijft dit toe aan groeiende macro-economische onzekerheid, waardoor de advertentie-inkomsten onder druk staan. WPP kondigde woensdag ook het vertrek van topman Mark Read aan.

4 uur geleden
Apple wil Amerikaanse uitzendrechten Formule 1, schrijft FT

CUPERTINO (ANP) - Apple voert gesprekken om de uitzendrechten van de Formule 1 in de Verenigde Staten te bemachtigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het bedrijf daagt daarmee ESPN van Disney uit, dat momenteel de F1-races uitzendt in de VS.

5 uur geleden
Bedrijven potten meer geld op, investeringen blijven achter

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland potten steeds meer geld op, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl de inkomsten van ondernemingen buiten de financiële sector vorig jaar naar recordhoogte stegen, bleven de investeringen achter.

6 uur geleden