Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen: recessie onvermijdelijk, maar dat is niet per se slecht

Economen: recessie onvermijdelijk, maar dat is niet per se slecht

AMSTERDAM (ANP) - Een recessie lijkt onvermijdelijk voor de Nederlandse economie, na de krimp in het derde kwartaal. Maar dat is niet per se slecht nieuws. Economen van de grote banken wijzen erop dat het eigenlijk ook wel goed zou zijn als er weer wat meer bedrijven failliet gaan en de grote roep om personeel op de arbeidsmarkt iets afneemt.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de economie in het derde kwartaal met 0,2 procent. "Als er in het vierde kwartaal weer zo'n kleine krimp is hebben we technisch al te maken met een recessie", zegt ABN AMRO-econoom Jan-Paul van de Kerke.

Een van de grote boosdoeners is de flink opgelopen inflatie doordat we geen goedkoop gas uit Rusland meer kunnen krijgen, legt Rabobank-econoom Hugo Erken uit. Hij denkt dat de oude situatie niet meer terugkomt en dat we eraan zullen moeten wennen dat gas duurder is. "Inflatie is een slow killer", geef hij ook aan. "Huishoudens houden elke maand ietsje minder over en dan komt er een moment dat ze de hand op de knip gaan houden."

Afremmende factor

Marcel Klok van ING onderstreept dat een afname bij de investeringen afgelopen kwartaal de grootste afremmende factor was voor de economie. Dat wijt hij aan het feit dat de bouw wordt beperkt door strenge milieuregels, denk aan de stikstofdiscussie, en vertraging bij de verlening van vergunningen.

Dat zijn problemen die niet zomaar zijn verholpen. Toch voorzien de economen slechts een milde recessie. Bij de meeste bedrijven is personeelstekort nog altijd de grootste belemmering, weet Klok. Ook wijst hij op de aangekondigde steun vanuit de overheid om te helpen met de hoge energierekening.

Kabinet schiet door

Erken vindt dat het kabinet eigenlijk doorschiet omdat ook veel bedrijven geholpen worden die de steun niet nodig hebben. Met het oog op de verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat zou het in zijn ogen niet zo slecht zijn als bedrijven die niet zonder het goedkope gas kunnen het niet redden. "Bij hele energie-intensieve bedrijven moet je je afvragen of je dat nog wel wil."

Van de Kerke denkt dat een recessie ook iets van verlichting met zich mee kan brengen op de arbeidsmarkt. Daarbij ligt het dan voor de hand dat het aantal faillissementen gaat oplopen. "Broodnodig", noemt de econoom dat. Door alle coronasteun gaan er al een paar jaar heel weinig bedrijven bankroet. Dat zou niet passen bij een "flexibele en efficiënte" economie. Van de Kerke voorziet geen grote faillissementsgolf. "Als het aantal faillissementen met 50 procent stijgt gaan we eigenlijk alleen maar terug naar het niveau van 2019 en toen draaide de economie nog als een tierelier."

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

6 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

10 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

10 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

11 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

11 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

13 uur geleden