Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen OESO achten risico van wereldwijde stagflatie beperkt

Economen OESO achten risico van wereldwijde stagflatie beperkt

PARIJS (ANP/RTR) - De oorlog in Oekraïne drukt op de wereldwijde economische groei, maar het risico op een langdurige periode met hoge inflatie en lage economische groei, ook wel bekend als stagflatie, is toch beperkt. Dat denken economen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens de vooraanstaande denktank zal de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk nog maar zo'n 3 procent groei laten zien. Dat is veel minder dan de 4,5 procent groei die de OESO in december nog voorspelde. Voor volgend jaar houden de kenners het nu op een plus van 2,8 procent. Ook voor 2023 is de prognose zwakker dan in de vorige raming.

Ondertussen ziet het er niet naar uit dat er snel een einde komt aan de flinke prijsstijgingen van de laatste tijd. In landen die lid zijn van de OESO wordt voor dit jaar een inflatie van 8,5 procent voorzien. Volgend jaar zou de inflatie slechts licht afnemen tot gemiddeld 6 procent.

Risico

Ondanks de lagere groei en hogere inflatievooruitzichten, acht de OESO de kans dat we te maken krijgen met net zulke stagflatie zoals in het midden van de jaren zeventig niet zo groot. Destijds speelden namelijk niet alleen de oliecrisis en een op hol geslagen inflatie een rol, maar werden de problemen ook veroorzaakt door een snel oplopende werkloosheid.

Dat laatste is nu niet het geval. Daarnaast zijn met name de ontwikkelde economieën tegenwoordig veel meer op de dienstensector gericht dan in de jaren zeventig en minder op energie slurpende industrieën. Ook zouden centrale banken nu meer mogelijkheden hebben om de inflatie te bestrijden.

De Wereldbank werd in nieuwe ramingen op dinsdag ook al somberder over de wereldwijde economische groei dit jaar. President David Malpass van het grote instituut voor ontwikkelingssamenwerking vond het risico op stagflatie juist erg groot. "Beperkte groei blijft waarschijnlijk het hele decennium duren door lage investeringen in grote delen van de wereld", gaf hij aan. Er is "een risico dat de inflatie langer hoog zal blijven", aldus Malpass.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

11 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

17 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

18 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden