Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen ING voorspellen einde oefening voor deel flexbedrijven

Economen ING voorspellen einde oefening voor deel flexbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de branche voor flexwerk verliest binnenkort zijn bestaansrecht, voorspellen economen van ING. Het nieuwe kabinet wil de verschillen kleiner maken tussen uitzendkrachten of payrollers enerzijds en werknemers met een vast contract anderzijds, waardoor flexwerk duurder en minder flexibel wordt. Daarnaast kampen ook uitzendbureaus met een krappe arbeidsmarkt.

Het kabinet dat binnenkort aantreedt kondigde in zijn coalitieakkoord aan de arbeidsmarkt te willen hervormen zodat werknemers met een flexcontract niet te veel benadeeld worden ten opzichte van vaste medewerkers. Kenners van ING voorspellen dat bedrijven uitzendkrachten hierdoor niet meer structureel inzetten. In plaats daarvan zullen werkgevers alleen een beroep op hen doen om gaten in de roosters bij uitval door ziekte of piekmomenten in de drukte op te vangen. De uitzendbranche verkort binnenkort bovendien de maximale periode waarin een uitzendkracht met tijdelijke contracten mag werken naar vier jaar, waar dat nu nog 5,5 jaar is.

"Het is duidelijk dat de flexbranche aan de vooravond staat van grote veranderingen", stelt econoom Katinka Jongkind, gespecialiseerd in de dienstensector. Ze voorziet dat uitzendbureaus zich meer en meer gaan toeleggen op het werven en selecteren van geschikte kandidaten. Naast de strengere regelgeving die het kabinet wil, stokt ook de toestroom van nieuwe uitzendkrachten. Volgens Jongkind is het daarom ook belangrijk om personeel aan je te binden. "Uitzenders kunnen hier op inspelen door zich te richten op loopbaanbegeleiding van flexwerkers gedurende hun gehele loopbaan."

ING sluit financiële problemen voor sommige flexbedrijven niet uit. Dat komt door de belastingschuld die dienstverleners in deze sector hebben opgebouwd door de coronacrisis. Die bedraagt 985 miljoen euro, ofwel 323.000 euro per flexbedrijf. De nieuwe lockdown komt volgens economen minder hard aan voor de flexsector dan de eerste reeks coronamaatregelen, omdat veel bedrijven inmiddels zijn ingespeeld op de veranderingen.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

10 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

11 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

14 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

16 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

17 uur geleden