Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

Eerder dit jaar belandde de economie al in een recessie. Daarvan is namelijk sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. De kenners bij de bank denken dat er in het slotkwartaal wel sprake zal zijn van enige groei. Dat baseren ze onder meer op cijfers van de pinbetalingen en geldopnames bij ING. Die lieten in oktober alweer een flinke stijging zien.

Maar over heel 2023 bezien rekenen de kenners op slechts 0,2 procent groei, beduidend minder dan de plus van 4,3 procent van vorig jaar. Volgend jaar zou de economie dan met 0,7 procent moeten groeien en in 2025 met 1,6 procent. Met deze voorspellingen zijn de deskundigen bij ING iets optimistischer dan economen van ABN AMRO, die eerder deze week 0,6 procent groei voor volgend jaar raamde en 1,1 procent voor 2025.

Krimp in investeringen

De prognoses van beide banken wijzen echter niet op uitbundige economische groei. "Dat komt voornamelijk door de verwachte krimp in de investeringen, veroorzaakt door de verzwakte wereldconjunctuur en gestegen financieringskosten."

Volgens ING gaat de inflatie in 2024 wel richting de 2 procent. Daarmee zou de prijsstijging volgend jaar halveren ten opzichte van het gemiddelde niveau van dit jaar. In combinatie met de hogere loonstijgingen zal dit de koopkracht aanjagen. Op Prinsjesdag had het demissionaire kabinet ook al diverse nieuwe maatregelen aangekondigd gericht op het vergroten van de koopkracht van met name lage- en middeninkomens. Daardoor houden huishoudens volgend jaar waarschijnlijk weer wat meer geld over om te besteden.

De laatste maanden meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overigens al inflatiecijfers die ver onder de 2 procent liggen. Er was zelfs even sprake van negatieve inflatie. Maar volgens ING geven die cijfers een vertekend beeld omdat ze erg worden beïnvloed door de extreem hoge variabele energietarieven van september en oktober vorig jaar. Bijvoorbeeld de prijzen van boodschappen in de supermarkt gaan volgens de laatste CBS-cijfers nog steeds behoorlijk omhoog.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

3 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

11 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

12 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

13 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

15 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

18 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden