
Economen: expansie BRICS kan dominantie Amerikaanse dollar raken
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een toetreding van Saudi-Arabië tot de BRICS-landen kan gevolgen hebben voor de dominantie van de Amerikaanse dollar in de wereldhandel. De landenclub van opkomende economische landen streeft al langer een zogeheten de-dollarisering na. Als Saudi-Arabië, 's werelds grootste olieland, erbij komt ligt het voor de hand dat de Saudi's ook andere munten dan dollars gaan accepteren voor hun olie.
Dit zeggen economen van ING in reactie op de aankondiging dat onder meer Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitnodiging voor toetreding hebben gekregen. Ze benadrukken dat de groep met Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika door de uitbreiding veel dominanter wordt in de oliewereld.
"Zoals het er nu uitziet, zijn de BRICS-leden goed voor ongeveer 20 procent van de mondiale olieproductie. Door de toevoeging van Saudi-Arabië, de VAE en Iran zou de BRICS-groep bijna 42 procent van de mondiale productie van olie voor zijn rekening nemen", aldus de kenners van de bank.
Alternatief systeem
Hasnain Malik, strateeg bij de firma Tellimer in Dubai, heeft de indruk dat het streven naar uitbreiding van de BRICS vooral gedreven wordt door de wens om een alternatief te bouwen voor het internationale systeem waarin de Verenigde Staten de dienst uitmaken. Als het gaat om de dollar moet er volgens hem wel onderscheid gemaakt worden tussen de dollar als handelsmunt en de dollar als valuta om in reserves aan te houden.
Malik denkt dat er op het gebied van handel zeker meer concurrentie voor de dollar te verwachten valt. Maar qua betrouwbaarheid en inwisselbaarheid zijn er volgens hem amper munten die gelijkwaardig zijn aan de Amerikaanse munt.
Geen grote verwachtingen
Er zijn ook kenners die de motieven achter de uitbreiding van de BRICS zoeken in andere richtingen. "De oorspronkelijke leden hadden twee dingen gemeen: grote economieën en hoge potentiële groeicijfers", verklaart Ziad Daoud, econoom bij Bloomberg Economics. "De uitgebreide BRICS is een minder samenhangende groep; sommige maken crises door, andere floreren. Dit zou kunnen duiden op een uitbreiding van de agenda buiten de economie."
Charlie Robertson, hoofd macrostrategie bij de firma FIM Partners, stelt op zijn beurt dat de BRICS-landen weinig van grote betekenis hebben gedaan sinds hun oprichting in 2009. Hij verwacht niet dat dit aanzienlijk zal veranderen. De uitbreiding van de BRICS is volgens hem wel nuttig voor de New Development Bank van de landengroep, die bij de Arabische nieuwkomers extra kapitaal kan binnenhalen.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
16 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
16 uur geleden