Economen: eerst last, dan profijt van klimaatmaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft eerst last van de maatregelen tegen klimaatverandering, daarna kan het er pas van profiteren. Zo zullen belastingvoordelen komen te vervallen, maar kunnen investeringen in kennis en de ontwikkeling van technologieën de bedrijven verder vooruit helpen. Dat zeggen economen van ING, ABN AMRO en de Rabobank.
Maandag bleek uit het klimaatrapport van VN-panel IPCC dat een opwarming van de aarde met minder dan 1,5 graad al niet meer haalbaar is. Daarnaast is het stijgen van de zeespiegel onomkeerbaar. Volgens secretaris-generaal van de VN António Guterres moet het rapport worden gezien als de doodsklap voor kolen, olie en gas.
Gerben Hieminga, sectoreconoom energiemarkten van ING, denkt dat als overheden hun klimaatbeleid gefaseerd aanpassen de economie zal volgen. Belastingvoordelen, zoals weinig accijnzen op de luchtvaart, zullen waarschijnlijk geschrapt worden. Ook gaan overheden kijken waar ze snel stappen kunnen zetten, zoals in de afvang en opslag van CO2. "De techniek wordt economisch rendabeler als de overheid er infrastructuur voor gaat aanleggen."
Financieel pijn
Volgens Alexandra Dumitru, senior econoom duurzaamheid bij RaboResearch, toont het rapport aan dat bedrijven straks met twee transities te maken krijgen: het aanpassen aan en beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Daar is het ene bedrijf gevoeliger voor dan het andere. "Denk bijvoorbeeld aan het extra moeten koelen van datacentra of een grotere kans op overstroming vanwege de locatie." Beiden doen bedrijven financieel pijn, zegt ze. Hans van Cleef, senior econoom energie bij ABN AMRO, waarschuwt dat extra personeel dat nodig is door klimaatverandering, zoals technisch installateurs, lang opgeleid moet worden en bedrijven extra geld kost.
Voor Nederlandse ingenieurs- en bouwbedrijven kan door het rapport wel werk ontstaan, denkt Hieminga. "Het rapport zal ook beleid voor aanpassing aan en beperking van de gevolgen van klimaatverandering uitlokken. Dat betekent dijkverzwaring en andere activiteiten." Ook consumenten zullen producten aanschaffen tegen klimaatverandering, zoals airco’s tegen oplopende temperaturen, denkt Hieminga.
Nederland doet er daarnaast goed aan de kennis die er al is over bijvoorbeeld watermanagement, waar steeds meer landen waarschijnlijk mee te maken krijgen, te exporteren, zeggen de economen. Van Cleef van ABN AMRO waarschuwt wel dat ervoor gezorgd moet worden dat bedrijven met zulke kennis en technologieën, die aan onze universiteiten verbonden zijn, niet naar het buitenland vertrekken.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.
12 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.
14 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.
15 uur geledenDUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
17 uur geledenCAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.
18 uur geledenDUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.
1 dag geledenOSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.
1 dag geleden