Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen: diepe recessie van 2 jaar voor Russische economie

Economen: diepe recessie van 2 jaar voor Russische economie

LONDEN (ANP) - De Russische economie zal in een diepe recessie van twee jaar belanden door de harde westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens een peiling onder een groep economen door persbureau Bloomberg krimpt de economie dit jaar met 9,6 procent en met nog eens 1,5 procent in 2023.

Het zou de eerste economische krimp in twee opeenvolgende jaren zijn voor Rusland na de enorme crisis die in het land uitbrak door de val van de Sovjet-Unie dertig jaar geleden. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn keiharde sancties opgelegd, zoals het uitsluiten van Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT, embargo's op Russische fossiele brandstoffen en het bevriezen van tegoeden van de Russische centrale bank. Ook verlaten veel grote westerse bedrijven Rusland.

De economen denken verder dat de inflatie in Rusland dit jaar gemiddeld zal uitkomen op 20 procent, het hoogste niveau in ongeveer twee decennia. Door de sterk in waarde gedaalde roebel moet Rusland veel meer betalen om producten uit het buitenland te halen. Dat wordt overigens wel steeds moeilijker door de handelsbelemmeringen die worden opgeworpen tegen Moskou.

Overigens zal de crisis in Oekraïne ook de wereldeconomie schaden. Grote organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben al gewaarschuwd voor een impact op de groei, onder meer vanwege de sterk stijgende brandstofprijzen door de oorlog, waardoor de inflatie verder wordt aangejaagd.

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen verwacht dat de groei van de wereldeconomie ondermijnd zal worden door de oorlog. Dat zei Yellen vrijdag in een interview met zakenzender CNBC.

Meer uit Financieel

PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

7 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

35 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

3 uur geleden