
Economen denken dat lonen in 2022 iets harder omhooggaan
AMSTERDAM (ANP) - De lonen in Nederland zullen in 2022 waarschijnlijk iets sterker aantrekken dan vorig jaar. Maar een fikse loonsprong verwachten economen van ING en Rabobank niet. Door de flink opgelopen inflatie zal de koopkracht van Nederlanders dit jaar waarschijnlijk onder druk blijven staan.
ING-econoom Marcel Klok gaat voor het nieuwe jaar uit van een toename van de cao-lonen met 2,4 procent. Dat zou neerkomen op een verbetering ten opzichte van de cijfers over 2021 die het CBS donderdag naar buiten heeft gebracht. Klok wijst erop dat de werkloosheid momenteel heel laag is en de krapte op de arbeidsmarkt groot. Vandaar dat veel werkgevers de lonen wel wat sterker op moeten schroeven als ze voldoende geschikt personeel willen vinden.
Toch ondervindt de economie nog steeds hinder van de coronacrisis. Vandaar dat Klok denkt dat de loonontwikkeling dit jaar nog niet zo sterk zal uitpakken als vlak voor de crisis. Op dat niveau zal Nederland volgens hem waarschijnlijk pas een jaar later terugkomen. Dit betekent wel dat de inflatie voorlopig nog hoger zal zijn dan de loonstijging. Klok wijst erop dat de sterke prijsstijgingen van de laatste tijd vooral worden veroorzaakt door de hard opgelopen energieprijzen. De verwachting is wel dat dit een tijdelijk fenomeen is, maar voorlopig raakt dit consumenten in de portemonnee.
Elwin de Groot van Rabobank denkt er net zo over. Hij verwacht eveneens dat de loonstijging dit jaar iets kan toenemen. Maar ook weer niet heel veel, voegt hij daaraan toe. Veel bedrijven hebben door de crisis ook een magere periode achter de rug en zullen dat waarschijnlijk aanvoeren in het cao-overleg. De Groot sluit ook niet uit dat het vertrouwen van consumenten door de hoge inflatie verder onder druk komt te staan. Dat zou op den duur ook voor een afzwakking van de economische groei kunnen zorgen. Dan zou juist een belangrijke reden verdwijnen om de lonen nog sterk op te schroeven.
Sowieso zal de hoge inflatie niet leiden tot een sterke loon-prijsspiraal zoals Nederland die in de jaren zeventig en tachtig kende, schatten beide economen in. Toen zorgde de inflatie voor stevige loonstijgingen, die op hun beurt de inflatie weer verder opdreven. De Groot zegt dat de omstandigheden toen anders waren. Toen was het bijvoorbeeld lastiger voor bedrijven om arbeidskrachten uit het buitenland te halen. En toen waren de vakbonden volgens de econoom nog een stuk machtiger. Sindsdien zijn de ledenaantallen van de bonden teruggelopen. Ook zijn er sectoren bijgekomen waarin de bonden minder goed zijn vertegenwoordigd.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.
7 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.
22 minuten geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.
1 uur geledenHEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.
2 uur geledenDE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.
4 uur geleden