Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen ABN AMRO: prijsstijgingen breder en hardnekkiger

Economen ABN AMRO: prijsstijgingen breder en hardnekkiger

DEN HAAG (ANP) - De hoge energieprijzen maken steeds meer producten en diensten in Nederland duurder en de prijsstijgingen worden hardnekkiger. Dat zeggen economen van ABN AMRO in een reactie op de nieuwe inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze denken daarom dat de inflatie heel dit jaar en volgend jaar hoger zal uitkomen dan eerder voorzien.

Volgens het CBS is de toename van het algehele prijspeil vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent op jaarbasis uitgekomen. De toename kwam vooral doordat de energieprijzen de pan uit blijven rijzen, ondanks de recente btw-verlaging voor energie. Dit kan doorwerken in de prijzen van tal van producten.

De deskundigen van ABN AMRO denken dat de energieprijzen nog tot eind 2023 hoog blijven. Intussen zouden er wel lichtpunten zijn. De verstoringen in de toeleveringsketens van bedrijven zouden bijvoorbeeld afnemen door het opheffen van lockdowns in China. Ook zien ze door de wereldwijde recessieangst een afkoeling op de grondstoffenmarkten.

Maatregelen

Toch zal het volgens de economen waarschijnlijk nog even duren voordat de lagere prijzen van grondstoffen de verwerkende industrie, en uiteindelijk de consument bereiken. "Wij gaan ervan uit dat dit nog wel tot in 2023 kan duren."

Wat ook meespeelt is dat de overheid in Nederland met maatregelen als de tijdelijke accijnsverlaging op benzine en diesel en de tijdelijke btw-verlaging voor energie een deel van de inflatie van dit jaar overhevelt naar volgend jaar. Omdat deze maatregelen van kracht zijn tot eind 2022, worden de prijzen nu enigszins gedrukt en zullen ze in 2023 juist oplopen.

Een en ander leidt er toe dat ABN AMRO nu voor heel dit jaar rekent op een inflatie van 8,7 procent. Volgend jaar zou het algehele prijspeil dan nog eens 4 procent omhooggaan. Eerder was de voorspelling nog dat de inflatie dit jaar en volgend jaar respectievelijk met 8 en 3,8 procent zou oplopen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

59 minuten geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

1 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

2 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

3 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

5 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

5 uur geleden