Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ecologie extra criterium voor bouwers nieuw windpark op zee

Ecologie extra criterium voor bouwers nieuw windpark op zee

AMSTERDAM (ANP) - Aanstaande bouwers van een van de twee kavels van het nieuwe windpark Hollandse Kust West moeten extra hun best doen voor het leven onder water. De inschrijving voor potentiële ontwikkelaars van het project opent op 14 april. Anders dan bij soortgelijke projecten maakt de ecologie een wezenlijk onderdeel uit van de vergunning.

Hollandse Kust West ligt straks 52 kilometer uit de kust en zal nauwelijks te zien zijn vanaf het strand. De stroom wordt op het landelijk elektriciteitsnet gebracht door kabels die bij Wijk aan Zee aan land komen.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet het ecologische criterium ertoe bijdragen dat inschrijvers gedwongen worden innovatief te zijn. Het duurzame extraatje geldt voor kavel VI. Bij kavel VII moeten inschrijvers met wat nieuws komen om systemen beter op elkaar te laten aansluiten.

Financieel bod

Hollandse Kust West wordt zonder subsidie uitgevoerd. De te bouwen windparken zullen elk een vermogen realiseren van circa 700 megawatt. Samen is dit goed voor ongeveer 6 procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik. De windparken moeten tegen 2025-2026 in gebruik worden genomen.

Volgens de RVO is het ook nieuw dat bieders voor het eerst ook een financieel bod kunnen doen. Het gaat dan niet om een veiling, maar om een maximale bijdrage van 50 miljoen euro aan de financiering van de windmolenparken om extra punten te scoren. Waar de overheid eerst bedrijven moest lokken met subsidies, is windenergie nu zo populair dat ze het bedrijfsleven geld kan vragen om nieuwe projecten te mogen ontwikkelen, zo is de gedachte volgens een woordvoerder.

Meer uit Financieel

Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

9 minuten geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

23 minuten geleden
Tesla en GM stijgen op Wall Street na deal over laadpunten

NEW YORK (ANP) - Tesla en General Motors (GM) behoorden vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Eigenaren van een elektrische auto van GM kunnen daardoor vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten terecht bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Het aandeel GM won 4 procent.

40 minuten geleden
FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

2 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

3 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

4 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

5 uur geleden