Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ecologie extra criterium voor bouwers nieuw windpark op zee

Ecologie extra criterium voor bouwers nieuw windpark op zee

AMSTERDAM (ANP) - Aanstaande bouwers van een van de twee kavels van het nieuwe windpark Hollandse Kust West moeten extra hun best doen voor het leven onder water. De inschrijving voor potentiële ontwikkelaars van het project opent op 14 april. Anders dan bij soortgelijke projecten maakt de ecologie een wezenlijk onderdeel uit van de vergunning.

Hollandse Kust West ligt straks 52 kilometer uit de kust en zal nauwelijks te zien zijn vanaf het strand. De stroom wordt op het landelijk elektriciteitsnet gebracht door kabels die bij Wijk aan Zee aan land komen.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet het ecologische criterium ertoe bijdragen dat inschrijvers gedwongen worden innovatief te zijn. Het duurzame extraatje geldt voor kavel VI. Bij kavel VII moeten inschrijvers met wat nieuws komen om systemen beter op elkaar te laten aansluiten.

Financieel bod

Hollandse Kust West wordt zonder subsidie uitgevoerd. De te bouwen windparken zullen elk een vermogen realiseren van circa 700 megawatt. Samen is dit goed voor ongeveer 6 procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik. De windparken moeten tegen 2025-2026 in gebruik worden genomen.

Volgens de RVO is het ook nieuw dat bieders voor het eerst ook een financieel bod kunnen doen. Het gaat dan niet om een veiling, maar om een maximale bijdrage van 50 miljoen euro aan de financiering van de windmolenparken om extra punten te scoren. Waar de overheid eerst bedrijven moest lokken met subsidies, is windenergie nu zo populair dat ze het bedrijfsleven geld kan vragen om nieuwe projecten te mogen ontwikkelen, zo is de gedachte volgens een woordvoerder.

Meer uit Financieel

Bedrijfsinvesteringen groeien weer na forse daling

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in april 7,4 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, machines, defensiematerieel, infrastructuur, vrachtwagens, opleggers en vliegtuigen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart namen de bedrijfsinvesteringen nog met 8,6 procent af.

26 minuten geleden
Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

50 minuten geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

57 minuten geleden
Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

1 uur geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

9 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

9 uur geleden