Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECDC schrapt omikron van lijst met zorgelijke varianten

ECDC schrapt omikron van lijst met zorgelijke varianten

STOCKHOLM (ANP) - De omikronvarianten BA.2, BA.4 en BA.5 worden niet langer aangemerkt als zogenoemde 'variants of concern', meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die subvarianten van het coronavirus gaan namelijk niet meer rond op het continent, zo stelt het instituut. Door het besluit gaan er officieel geen coronavarianten meer rond waar grote bezorgdheid over bestaat.

Als een variant extra besmettelijk of schadelijk is wordt die aangemerkt als 'variant of concern' (VOC). Het feit dat er geen coronavarianten meer op die lijst staan, past volgens het ECDC bij de "stabiele epidemiologische situatie" in Europa op dit moment.

Op dit moment gaan er allerlei verschillende subvarianten van omikron rond, waaronder afstammelingen van BA.2 en BA.5. De belangrijkste subvarianten staan nog wel op twee andere lijstjes van het ECDC, wat wil zeggen dat het instituut deze varianten goed in de gaten blijft houden. Verder benadrukt het instituut dat een en ander niet betekent dat corona geen bedreiging meer vormt. Er kunnen namelijk altijd nieuwe - schadelijker - varianten van het virus opduiken.

Meer uit Gezond

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 dag geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 dag geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

2 dagen geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

2 dagen geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

2 dagen geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

2 dagen geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

2 dagen geleden