Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB zet meer in op groene obligaties

ECB zet meer in op groene obligaties

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank maakte maandag bekend zijn portefeuille bedrijfsobligaties te gaan vergroenen. De toezichthouder zet in op "betere klimaatprestaties" en kiest daarom voor het koolstofvrij maken van zijn investeringen.

De komende jaren verwacht de ECB een groot deel van de gelden die terugvloeien in de kas te herinvesteren. Daarbij zal nadrukkelijk worden gezocht naar groen, koolstofvrij schuldpapier. "Betere klimaatprestaties zullen worden gemeten aan de hand van lagere broeikasgasemissies, ambitieuzere koolstofreductiedoelstellingen en betere klimaatgerelateerde informatieverschaffing", aldus de ECB.

Volgens de centrale bank zijn er steeds meer zorgen over de opwarming van de aarde. Een werkgroep van de Verenigde Naties die de klimaatverandering in kaart brengt, berekende onlangs dat de aarde op weg is naar een temperatuurstijging die twee keer zo hoog zou kunnen zijn als de limiet die is vastgesteld in het klimaatakkoord van Parijs.

Intussen heeft de ECB herhaaldelijk kritiek gekregen van milieuactivisten. die wijzen op de belangen van de centrale bank in vervuilende bedrijven als Shell, Eni en TotalEnergies. Tegelijk is er een debat gaande over de vraag of het gepast is om het monetaire beleid te herdefiniëren om het te laten aansluiten bij de strijd tegen de klimaatverandering.

Verklaring

In de verklaring van maandag zei de ECB bij de aankoop van obligaties zoals altijd te kijken wat er nodig is om het inflatiedoel van 2 procent te bewerkstelligen. "Met deze besluiten zetten we onze belofte om klimaatverandering tegen te gaan om in echte actie", aldus ECB-president Christine Lagarde in de verklaring. "Binnen ons mandaat nemen we verdere concrete stappen om klimaatverandering in onze monetaire beleidsoperaties te integreren. En, als onderdeel van onze evoluerende klimaatagenda, zullen er meer stappen worden gezet om onze activiteiten af te stemmen op de doelstellingen van het Akkoord van Parijs."

De ECB had eerder al laten weten werk te maken van verduurzaming. Los daarvan heeft de centrale bank ook een zogeheten klimaatstresstest uitgevoerd onder banken, waaruit moet blijken of kredietverstrekkers voldoende inzien in welke mate de opwarming van de aarde hun balansen zal treffen. De resultaten van de test zullen op 8 juli worden gepubliceerd, maar de prestaties zullen niet worden uitgesplitst naar het niveau van individuele banken.

Meer uit Financieel

Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

6 minuten geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

43 minuten geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

2 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

3 uur geleden
Duitse vakbond kondigt staking aan op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het grondpersoneel op de luchthaven van München gaat woensdag staken. Daarvoor waarschuwt vakbond Ver.di, die het grondpersoneel op Duitse luchthavens vertegenwoordigd. De zogeheten waarschuwingsstaking kan woensdag volgens de luchthaven leiden tot vertragingen en geannuleerde vluchten.

4 uur geleden
Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.

4 uur geleden
Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.

4 uur geleden