Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB wil meer personeel Londense banken naar eurozone

ECB wil meer personeel Londense banken naar eurozone

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Europese Centrale Bank (ECB) wil internationale zakenbanken die Europese klanten bedienen vanuit Londen dwingen om meer personeel naar EU-lidstaten te verhuizen. Volgens het hoofd voor bankentoezicht Andrea Enria werken na de brexit nog te veel grote financiële concerns voornamelijk vanuit de Britse hoofdstad voor klanten in de eurozone. Dat is een probleem omdat daar na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet langer automatisch dezelfde regels gelden voor banken.

Na de brexit verplaatsten veel banken met vestigingen in Londen, wereldwijd een belangrijk financieel centrum, personeel naar steden in de EU zodat ze klanten in het landenblok kunnen blijven bedienen. Maar volgens Enria is dat niet genoeg. Hij kondigt in een blog aan dat de ECB "bindende besluiten" wil uitvaardigen bij belangrijke investeringsfirma's die te weinig personeel hebben in de landen waar de centrale bank toezicht houdt. Het gaat vooral om het aanstellen van genoeg ervaren personeel voor het beheren van de risico's bij afzonderlijke afdelingen van de bank. De ECB zou van banken kunnen eisen om een afdelingshoofd in de eurozone te benoemen met duidelijke regels over hoe hij of zij verslag doet.

Volgens Enria zijn de maatregelen die de ECB moet nemen volledig nieuw, omdat nooit eerder in korte tijd zoveel financiële instituten met een hoofdkantoor in een land buiten de eurozone onder het toezicht van de centrale bank moeten worden geplaatst. Hij pleit er daarom voor per bank met een grote Londense vestiging te kijken welke stappen nodig zijn.

Uit een inventarisatie onder 264 afdelingen van zeven zakenbanken die handelen op de financiële markten komt volgens Enria naar voren dat nog veel van de risicobeheersing buiten de eurozone gebeurt. Een op de vijf zogeheten trading-desks in de eurozone werkt met een identieke afdeling buiten de muntunie die een deel of alle risico's van de handelsactiviteiten afdekt. Dat is een probleem, omdat daar dan geen ECB-toezicht op is. Daarnaast hanteert 70 procent van de onderzochte afdelingen een methode waarbij ze de risico's niet zelf afdekken, maar overdragen aan een andere afdeling of externe partij. Die aanpak is controversieel.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

11 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

14 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

15 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

19 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden