Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma'

'ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om zijn speciaal voor de coronacrisis opgetuigde opkoopprogramma met nog eens een jaar te verlengen. Die beslissing zou bij het rentebesluit volgende week donderdag bekend kunnen worden gemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB maakte in maart bekend 750 miljard euro aan obligaties op te kopen om te midden van de crisis voldoende geld de economie in te laten stromen. Vervolgens werd dat bedrag opgehoogd tot een totaal van 1350 miljard euro, met een looptijd van het crisisprogramma tot zeker eind juni 2021.

Volgens bronnen van Bloomberg zijn beleidsmakers het er bijna over eens dat het omvangrijke opkoopprogramma minstens twaalf maanden langer moet gaan duren. Daarmee zou het opkopen van schulden, waarmee rentes opzettelijk laag worden gehouden, zeker tot medio 2022 duren.

ECB-president Christine Lagarde maakte bij het vorige rentebesluit al duidelijk dat de centrale bank deze maand met aanvullende stimuleringsmaatregelen komt. Een verruiming van het opkoopprogramma ligt in de lijn der verwachtingen. Economen gepeild door Bloomberg gaan er gemiddeld van uit dat de ECB voor 500 miljard euro extra schulden zal opkopen, waarmee het totale programma een omvang zou hebben van 1850 miljard euro.

Meer uit Financieel

ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

14 minuten geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

50 minuten geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

1 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

1 uur geleden
Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

2 uur geleden
Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

2 uur geleden
Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

3 uur geleden