
ECB verlaagt rente eurozone opnieuw om economie te stimuleren
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. Met de lagere leenkosten wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de rente opnieuw met een kwart procentpunt te verlagen, van 2,75 procent naar 2,5 procent. Sinds juni vorig jaar heeft de ECB de rente al zes keer met een kwart procentpunt verlaagd.
Een lagere rente maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale bank. De banken kunnen de rente voor het geld dat zij uitlenen aan consumenten, bedrijven en overheden daardoor verlagen. Die gaan daardoor mogelijk meer uitgeven en investeren. Ook de hypotheekrentes zullen dalen. Sparen levert daarentegen minder op.
ECB-president Christine Lagarde licht het rentebesluit later op de dag nog toe tijdens een persconferentie. Daarbij wordt vooral gelet op wat Lagarde zal zeggen over toekomstige rentestappen. De volgende bijeenkomst van de ECB is op 17 april.
Handelsoorlog VS
De rentestap van donderdag was conform de verwachting van economen. Over de toekomstige rentestappen van de ECB lopen de meningen echter sterk uiteen. Zo voorzien sommige economen geen verdere verlagingen meer, terwijl anderen denken dat de rente uiteindelijk zal worden teruggeschroefd tot zelfs 1 procent in 2026. Ook onder de ECB-bestuurders is er meer verdeeldheid over de verdere rentestappen.
De taak van de ECB wordt daarbij gecompliceerd door de snel veranderende geopolitieke omgeving. De escalerende handelsoorlog van president Donald Trump en het plotselinge besluit van de Verenigde Staten om de militaire steun aan Oekraïne en Europa terug te trekken, vormen de belangrijkste uitdagingen voor beleidsmakers.
Impact importheffingen
Lagarde wees eerder al op de risico's voor de economie door de handelsspanningen die de Europese export kunnen raken en voor een afzwakkende wereldeconomie kunnen zorgen. Het is volgens haar echter nog onduidelijk wat de impact van importheffingen op de inflatie zal zijn. Dat hangt af van hoe hoog die tarieven worden en hoe groot eventuele Europese vergeldingsmaatregelen zullen zijn. Trump dreigt met een importtarief van 25 procent voor alle EU-goederen en de EU dreigt met evenredige tegenmaatregelen te komen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden