Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB somberder over economische groei door Oekraïne-oorlog

ECB somberder over economische groei door Oekraïne-oorlog

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone minder hard groeit dan eerder geraamd. Dat komt door de Russische inval in Oekraïne, maakte ECB-president Christine Lagarde bekend tijdens haar toelichting op het rentebesluit. De prijzen zullen juist harder stijgen dan eerder voorspeld, waarschuwde ze.

Waar de ECB eerder uitging van een stijging van het bruto binnenlands product van 4,2 procent van de eurolanden in 2022, is dat nu naar beneden bijgesteld naar 3,7 procent. Ook voor volgend jaar verlaagde de centrale bank de groeivooruitzichten, voor 2024 bleef die gelijk op 1,6 procent.

Onder andere de sterk gestegen prijzen voor olie en gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne remmen de groei. Daarnaast raken de sancties tegen Rusland de economie van Europese landen en neemt het vertrouwen onder bedrijven en consumenten af door het oorlogsgeweld, waardoor ze minder kopen of investeren.

Hogere inflatie

Tegelijkertijd rekent de ECB voor 2022 op veel hogere inflatie dan voorheen. Prijzen gaan dit jaar in doorsnee 5,1 procent omhoog, in plaats van de eerder geraamde 3,2 procent. De ECB verwacht nog altijd dat de inflatie op de langere termijn weer terugvalt op ongeveer 2 procent, de doelstelling van de centrale bank.

De ECB maakte eerder bekend in het tweede kwartaal minder obligaties op te kopen dan het instituut eerder wilde doen. Het gaat om een opkoopprogramma dat al voor de coronapandemie was opgezet. Als de ECB in het derde kwartaal nog steeds verwacht dat zijn inflatiedoel voor de middellange termijn in zicht is, eindigen de obligatieaankopen volledig. Nadat dit programma is gestopt, kunnen op een gegeven moment ook de rentes omhoog, maar wanneer blijft onduidelijk.

Lagarde wilde dit tijdens haar toelichting geen versnelde afbouw van het beleid van goedkoop geld noemen. Ze heeft het liever over het openhouden van alle opties, nu de oorlog in Oekraïne voor veel onzekerheid zorgt.

Meer uit Financieel

Toezichthouder bezorgd om concurrentie markt scheepsbrandstoffen

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat de concurrentie op de markt voor scheepsbrandstoffen te veel onder druk komt te staan door de overname van Oliehandel Klaas de Boer door concurrent FincoEnergies. Daarom gaat de toezichthouder verder onderzoek doen naar de eerder aangekondigde deal.

34 minuten geleden
Intel verwacht minder omzet door exportverbod aan Huawei

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Chipbedrijf Intel verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal lager uitvalt door een exportverbod van de Amerikaanse overheid. Dat meldt het concern uit Santa Clara woensdag in een verklaring. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dinsdag op basis van ingewijden dat Intel niet langer chips mag leveren aan het Chinese techconcern Huawei.

43 minuten geleden
Reddit stijgt, Uber onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het socialemediaplatform zag de omzet afgelopen kwartaal fors stijgen dankzij een stevige groei van de advertentie-inkomsten. Ook voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei. Het was het eerste kwartaalbericht van Reddit sinds de beursgang in maart. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Reuters: justitie VS onderzoekt Tesla om misleiding Autopilot

WASHINGTON (ANP/RTR) - Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, melden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

2 uur geleden
Duitse chipproducent Infineon schrapt honderden banen

REGENSBURG (ANP/DPA) - Het Duitse chipconcern Infineon gaat honderden banen schrappen bij zijn fabriek in Regensburg als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma. Infineon is een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie en daar is de vraag naar chips afgezwakt.

2 uur geleden
Koepelorganisatie verwacht grotere drukte op Europese luchthavens

BRUSSEL (ANP) - Het wordt nog drukker op Europese luchthavens dan eerder voorspeld. Brancheorganisatie ACI Europe verwachtte al dat het aantal passagiers dit jaar licht hoger zou zijn dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Maar nu rekent de koepelorganisatie voor Europese vliegvelden op nog sterkere groei, dankzij de toenemende populariteit van goedkope vakantievluchten.

2 uur geleden
Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek. Volgens de toezichthouder veroorzaken huishoudens met zonnepanelen hogere kosten voor energiebedrijven dan huishoudens zonder zonnepanelen. Daarom mogen energieleveranciers volgens de ACM onderscheid maken tussen deze groepen.

2 uur geleden