Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB onderzoekt of banken zijn voorbereid op impact energiecrisis

ECB onderzoekt of banken zijn voorbereid op impact energiecrisis

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank wil van de banken in de eurozone weten in hoeverre ze zijn voorbereid op de gevolgen van een verdere verslechtering van de energiecrisis in Europa. Zo heeft de toezichthouder aan bankdirecteuren gevraagd om te onderzoeken wat de impact op hun bedrijf zal zijn in het geval Rusland de gaskraan naar Europa volledig dichtdraait, zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Volgens de ingewijden worden de antwoorden van de banken medio september verwacht en zullen aan het einde van de maand vervolggesprekken worden gevoerd. Een woordvoerder van de centrale bank wilde geen commentaar geven op het onderzoek.

De inspanningen van Europa om een volledige energiecrisis af te wenden werden deze maand belemmerd doordat Rusland de gaslevering via de belangrijke Nord Steam 1-pijpleiding naar de regio heeft stilgelegd. Rusland verweert zich daarmee tegen de sancties van het Westen tegen het land vanwege de invasie van Oekraïne.

Banken kunnen geconfronteerd worden met toenemende verliezen als de energiecrisis escaleert en het aantal wanbetalingen van bedrijven oploopt. De ECB heeft als toezichthouder op het bankwezen de taak om ervoor te zorgen dat de banken voldoende reserves hebben om dit soort klappen op te vangen. De banken worden daarom regelmatig getoetst met zogeheten stresstests om te kijken hoe ze ervoor staan en of ze voldoende buffers hebben.

Meer uit Financieel

Olie-industrie Guyana helpt SBM Offshore aan recordresultaten

SCHIPHOL (ANP) - De Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft vorig jaar afgesloten met recordresultaten, mede geholpen door de opkomende olie-industrie in Guyana. Na olievondsten voor de kust van dit buurland van Suriname verkocht SBM Offshore groot materieel voor het oppompen en opslaan van olie op zee.

14 minuten geleden
Cijfers verzekeraars ASR en NN centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASR en NN Group. De beide verzekeraars hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR profiteerde van de overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland en boekte weer winst in 2023, na een verlies een jaar eerder. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

35 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met offshore wind

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met werkzaamheden voor de bouw van windparken op zee. Het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zag mede daardoor de omzet vorig jaar flink toenemen.

59 minuten geleden
Brouwer achter Jupiler en Corona verkoopt minder in VS en Europa

LEUVEN (ANP) - Bierbrouwer AB InBev heeft vorig jaar minder bier verkocht, maar boekte dankzij hogere prijzen en de verkoop van luxere biertjes wel een hogere omzet. Het bedrijf achter biermerken als Jupiler, Stella Artois, Corona en Budweiser verkocht met name in Europa en de Verenigde Staten minder. Op die laatste markt kampte het bedrijf met boycotacties na een samenwerking met een transgender influencer.

1 uur geleden
Meer omzet voor horeca in eerste jaar zonder coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

1 uur geleden
Meer winst ASR en NN Group ondanks woekerpolisschikkingen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars ASR en NN Group hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR sloot afgelopen jaar af met een jaarwinst, waar een jaar eerder nog een verlies in de boeken ging. Bij NN Group ging de jaarwinst wel omlaag, maar daar was in de tweede helft van het jaar eveneens een sterke verbetering te zien.

1 uur geleden
Recordwinst Air France-KLM, oorlog Gaza drukt wel op resultaat

PARIJS (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft niet eerder zo'n hoge winst geboekt als in 2023. In totaal bleef er onder de streep 934 miljoen euro over, ruim 28 procent meer dan een jaar eerder. Het laatste kwartaal van vorig jaar daarentegen was wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat.

1 uur geleden