Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB neemt weer besluit over steunmaatregelen voor eurozone

ECB neemt weer besluit over steunmaatregelen voor eurozone

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdag weer een rentebesluit. Door de oplopende inflatie in de eurozone hebben de beleidsmakers bij de centrale bank, waaronder ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschijnlijk veel te bepraten. Maar economen gaan er in doorsnee vanuit dat de ECB nog niet met een versnelde afbouw van steunmaatregelen zal komen.

De discussie over de hoge inflatie is inmiddels al een tijdje aan de gang. Daarbij gaat het vooral om de vraag of de hoge prijzen van tegenwoordig in bijvoorbeeld de supermarkt of aan de pomp een tijdelijk fenomeen zijn. De meeste economen houden tot nu toe vol dat de inflatie in de loop van volgend jaar weer terugzakt naar een normaal niveau van ongeveer 2 procent. Daarom zou het niet nodig zijn om in te grijpen.

Maar Knot opperde onlangs dat ook niet helemaal valt uit te sluiten dat het algehele prijsniveau een langere tijd sterk blijft stijgen. Als dat gebeurt, kan dat volgens hem een schok op de financiële markten teweegbrengen. "Vanuit gezond risicobeheer" vond hij het nodig om beleggers erop te wijzen dat ze zich ook bewust moeten zijn van "alternatieve scenario’s".

Gestegen olie- en gasprijzen

De inflatie wordt nu voor een groot deel opgedreven door de gestegen olie- en gasprijzen, die weer deels een bijeffect zijn van het economisch herstel uit de coronacrisis. Dat laatste ligt gevoelig bij de ECB omdat de centrale bank maandelijks nog steeds miljarden uittrekt om de economie van de eurozone extra steun te bieden. Daarbij liggen de rentetarieven in Frankfurt al tijden op een historisch laag niveau.

Het coronasteunpakket van de ECB loopt zeker nog, zo is vaak gezegd, tot en met maart vorig jaar maar mogelijk langer. Als Lagarde in haar toelichting op donderdag niet met meer duidelijkheid komt over de duur of eventuele vervanging van dat programma, dan lijken er nog maar een paar momenten over waarop ze dat alsnog kan doen. De volgende rentevergadering van de ECB is in december. In februari en maart zijn er ook nog rentebesluiten gepland.

Meer uit Financieel

Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

1 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

6 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

7 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

7 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

10 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

10 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

11 uur geleden