Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB morrelt in Amsterdam waarschijnlijk nog niet aan rente

ECB morrelt in Amsterdam waarschijnlijk nog niet aan rente

AMSTERDAM (ANP) - Dat de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) eenmalig in Amsterdam is, geeft Nederland volgens kenners niet opeens meer invloed op het rentebeleid. Maar het begint er wel op te lijken dat de beleidsmakers bij de centrale bank binnenkort eindelijk gaan besluiten tot de eerste renteverhoging in jaren. Dat is iets waar president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) al langer op aandringt. Naar verwachting vindt de eerste rentestap alleen nog niet aanstaande donderdag plaats, maar volgende maand.

Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij RaboResearch, geeft aan dat Knot bij de vergadering in hotel Sofitel Legend The Grand in het centrum van Amsterdam niet opeens een extra belangrijke stem krijgt. "Mogelijk komen er hier wel andere vragen bij de persconferentie", oppert hij. In Nederland zijn de prijzen harder opgelopen dan in de eurozone als geheel, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt hier ook groter is dan gemiddeld. Daardoor zouden de beleidsmakers bij de ECB hier extra druk kunnen voelen om wat aan de hoge inflatie te doen.

DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen, die de rentevergadering bijwoont om Knot te ondersteunen, sprak onlangs al van "kopzorgen" over de inflatie, die sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne extra hard is opgelopen. Het ligt dan ook voor de hand dat een renteverhoging niet lang meer op zich laat wachten. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.

Rentestap

De vraag is alleen wanneer de rente precies omhooggaat en met hoeveel, met een kwart of een half procentpunt. ECB-president Christine Lagarde kondigde al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Maar ING-econoom Carsten Brzeski stelt dat de enige echt interessante vraag is waarom de ECB nu niet meteen begint met het verhogen van de rente. Hij voegt daaraan toe dat zo'n snellere rentestap niet waarschijnlijk is, maar toch ook niet helemaal uitgesloten kan worden.

Zijn collega De Groot van RaboResearch denkt dat nu al de rente opschroeven alleen maar voor paniek op de financiële markten zal zorgen. Hij rekent nu vooral op extra uitleg van de ECB. Door het vooruitzicht dat de centrale bank zijn tarieven binnenkort gaat opschroeven lopen de kapitaalmarktrentes de laatste tijd toch al op. Consumenten merken dit ook aan de stijgende hypotheekrente. Daarbij heeft de ECB al laten weten dat er binnenkort een einde komt aan het opkopen van obligaties en dat zorgt er eveneens voor dat de economie wat wordt afgeremd en de inflatie wat wordt beteugeld.

Meer uit Financieel

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

1 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

2 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

4 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

4 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden
Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

5 uur geleden
Strukton: schorsing Sanderink geeft broodnodige duidelijkheid

UTRECHT (ANP) - Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf. De raad van commissarissen van Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud had daar om gevraagd omdat Sanderink de toekomst van de ondernemingen in gevaar zou brengen. Hij sleepte zijn bedrijven mee in privéruzies en complottheorieën, gaven de commissarissen aan.

7 uur geleden