Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB morrelt in Amsterdam waarschijnlijk nog niet aan rente

ECB morrelt in Amsterdam waarschijnlijk nog niet aan rente

AMSTERDAM (ANP) - Dat de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) eenmalig in Amsterdam is, geeft Nederland volgens kenners niet opeens meer invloed op het rentebeleid. Maar het begint er wel op te lijken dat de beleidsmakers bij de centrale bank binnenkort eindelijk gaan besluiten tot de eerste renteverhoging in jaren. Dat is iets waar president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) al langer op aandringt. Naar verwachting vindt de eerste rentestap alleen nog niet aanstaande donderdag plaats, maar volgende maand.

Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij RaboResearch, geeft aan dat Knot bij de vergadering in hotel Sofitel Legend The Grand in het centrum van Amsterdam niet opeens een extra belangrijke stem krijgt. "Mogelijk komen er hier wel andere vragen bij de persconferentie", oppert hij. In Nederland zijn de prijzen harder opgelopen dan in de eurozone als geheel, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt hier ook groter is dan gemiddeld. Daardoor zouden de beleidsmakers bij de ECB hier extra druk kunnen voelen om wat aan de hoge inflatie te doen.

DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen, die de rentevergadering bijwoont om Knot te ondersteunen, sprak onlangs al van "kopzorgen" over de inflatie, die sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne extra hard is opgelopen. Het ligt dan ook voor de hand dat een renteverhoging niet lang meer op zich laat wachten. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.

Rentestap

De vraag is alleen wanneer de rente precies omhooggaat en met hoeveel, met een kwart of een half procentpunt. ECB-president Christine Lagarde kondigde al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Maar ING-econoom Carsten Brzeski stelt dat de enige echt interessante vraag is waarom de ECB nu niet meteen begint met het verhogen van de rente. Hij voegt daaraan toe dat zo'n snellere rentestap niet waarschijnlijk is, maar toch ook niet helemaal uitgesloten kan worden.

Zijn collega De Groot van RaboResearch denkt dat nu al de rente opschroeven alleen maar voor paniek op de financiële markten zal zorgen. Hij rekent nu vooral op extra uitleg van de ECB. Door het vooruitzicht dat de centrale bank zijn tarieven binnenkort gaat opschroeven lopen de kapitaalmarktrentes de laatste tijd toch al op. Consumenten merken dit ook aan de stijgende hypotheekrente. Daarbij heeft de ECB al laten weten dat er binnenkort een einde komt aan het opkopen van obligaties en dat zorgt er eveneens voor dat de economie wat wordt afgeremd en de inflatie wat wordt beteugeld.

Meer uit Financieel

Studie: lagere winst beperkt innovatiekracht kleinere bedrijven

UTRECHT (ANP) - Ruim de helft van de kleinere bedrijven heeft vorig jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldt de netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 9000 jaarrekeningen. Door die lagere winst staat de innovatiekracht van het mkb onder druk, iets waar de organisatie zich zorgen over maakt.

9 minuten geleden
Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

15 minuten geleden
Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

1 uur geleden
Werkenden strijken kleiner deel op van verdiensten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben vorig jaar opnieuw een kleiner deel opgestreken van de verdiensten in het bedrijfsleven. Van iedere euro die bedrijven verdienden, hielden werknemers en zelfstandigen 69 cent over. Dat is een iets kleiner deel dan in het voorgaande jaar en veel minder dan in 1995, toen werkenden 81,4 cent per verdiende euro opstreken.

1 uur geleden
Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand flink gestegen en hebben een nieuw record bereikt, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, waarna de prijzen iets daalden door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars.

2 uur geleden
Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

16 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

17 uur geleden