Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB-lid Schnabel: inflatie eurozone bereikt piek in november

ECB-lid Schnabel: inflatie eurozone bereikt piek in november

BERLIJN (ANP/RTR) - De hard oplopende inflatie in de eurozone zal in november het hoogtepunt bereiken. Dat zei de Duitse econoom Isabel Schnabel, die lid is van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met de Duitse televisiezender ZDF. Het zou volgens de ECB-bestuurder dan ook te voorbarig zijn om de rentetarieven te verhogen, aangezien de stijging van het algemene prijspeil volgend jaar waarschijnlijk geleidelijk zal afnemen.

Schnabel verwacht dat de inflatie volgend jaar zal dalen richting de doelstelling van de centrale bank van 2 procent. De hoge mate van geldontwaarding wordt volgens haar momenteel veroorzaakt door de knelpunten in de toeleveringsketen en de hogere energieprijzen. Deze twee belangrijke prijsopdrijvende factoren zullen volgens de Duitse econoom in de loop van de tijd echter afvlakken.

"De meeste voorspellingen gaan er eigenlijk van uit dat de inflatie onder de 2 procent zal dalen, dus er zijn echt geen tekenen dat de prijsstijgingen uit de hand lopen. Als we dachten dat de inflatie permanent boven de 2 procent zou blijven liggen, zouden we zeker reageren. Op dit moment zien we daar echter geen aanwijzingen voor", aldus Schnabel.

In de afgelopen tijd hebben verschillende ECB-bestuurders al benadrukt dat de geldontwaarding in het eurogebied gedreven wordt door tijdelijke factoren en dat een vroegtijdige afbouw van de coronasteun de economie zou kunnen schade. ECB-president Christine Lagarde herhaalde vorige week nog dat ze geen verhoging van de rentetarieven verwacht in 2022.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Domoor 1 maand geleden
En zo wordt ons pensioen bestolen.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever schrapt wereldwijd duizenden banen

LONDEN (ANP) - Levensmiddelenconcern Unilever gaat wereldwijd enkele duizenden banen schrappen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Het zou vooral gaan om managementfuncties, om zo sneller beslissingen te kunnen nemen. Deze functies zouden volgens topman Alan Jope nu nog innovatie bij het bedrijf vertragen.

1 uur geleden
Waarde crypto daalt verder, bitcoin in paar dagen een kwart kwijt

NEW YORK (ANP/DPA) - Cryptomunten blijven snel aan waarde verliezen. De bitcoin, de meest bekende digitale munt, daalde sinds donderdag ongeveer 25 procent in waarde. Ook de koersen van andere cryptomunten zoals ether daalden de afgelopen dagen snel. Volgens kenners kan dit niet los worden gezien van de reguliere aandelenkoersen die recent flink naar beneden zijn gegaan.

1 uur geleden
Kremlin: ook Russische gasleveringen Europa bij harde sancties

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland zal gas blijven leveren aan Europa, ook als er harde sancties worden opgelegd tegen Rusland vanwege het conflict in Oekraïne. Dat zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin. Hij stelde tegen het Russische persbureau Interfax dat ook tijdens de Koude Oorlog altijd gas werd geleverd aan Europa.

1 uur geleden
Zware verliezen op beurzen door zorgen Oekraïne en rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard omlaag door zorgen bij beleggers over de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne en de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie. De Federal Reserve neemt later deze week een rentebesluit.

3 uur geleden
Brussel en Londen blijven onderhandelen over brexit

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zetten hun brexitonderhandelingen voort, zeggen EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss na afloop van overleg in Brussel in een gezamenlijke verklaring. "De bijeenkomst vond in een constructieve sfeer plaats." Het was de eerste keer dat Truss in Brussel met Šefčovič sprak nadat haar voorganger David Frost in december was opgestapt. Eerder deze maand reisde Šefčovič naar Engeland voor een tweedaagse kennismaking met Truss.

4 uur geleden
EU-rekenkamer: beoogde uitrol van 5G-netwerk loopt achter

LUXEMBURG (ANP) - De uitrol van het snelle 5G-internet in Europa is volgens de Europese Rekenkamer (ERK) aanzienlijk vertraagd. In het huidige tempo halen de 27 lidstaten de doelstelling niet om in 2025 5G te hebben in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes. Tegen 2030 zou er in de hele EU dekking met de vijfde generatie draadloze systemen (5G) moeten zijn.

4 uur geleden
Apple moet miljoenen betalen aan ACM om eisen rondom datingapps

DEN HAAG (ANP) - Apple heeft niet voldaan aan de eisen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps. Op meerdere punten blijft het techbedrijf in gebreke, meent de waakhond, die daarom een eerder opgelegde last onder dwangsom gaat innen. Die bedraagt 5 miljoen euro per week dat het bedrijf zich niet aan de regels houdt, met een maximum van 50 miljoen euro.

6 uur geleden