
ECB-lid Knot: renteverhoging na juli 'nog geen zekerheid'
GANDHINAGAR (ANP/BLOOMBERG) - Het is nog niet zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder zal gaan verhogen na juli om de inflatie te bestrijden. Dat zei president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot, die ook een van de beleidsbepalers is bij de ECB, dinsdag tijdens een bijeenkomst van financiële kopstukken van de G20-landen in het Indiase Gandhinagar.
Het is wel vrijwel zeker dat de ECB het rentetarief in de eurozone tijdens de vergadering van volgende week verder zal gaan verhogen om de inflatie de kop in te drukken. Maar na die vergadering lijkt een verdere verhoging allesbehalve gegarandeerd en zou de ECB mogelijk de ongekende lange reeks van renteverhogingen kunnen staken of pauzeren.
"Voor juli denk ik dat het een noodzaak is, voor alles na juli zou het hoogstens een mogelijkheid zijn, maar geenszins een zekerheid", aldus Knot, die binnen de ECB wordt gezien als een zogeheten havik, een duidelijke voorstander van renteverhogingen om de inflatie in te dammen. Volgens Knot lijkt het erop dat de onderliggende inflatie is afgevlakt, maar in de komende maanden wil hij daar wel meer doorslaggevend bewijs van zien.
Risico's
"Vanaf juli denk ik dat we goed moeten letten op wat de gegevens ons vertellen over de risico's", aldus Knot. In navolging van eerdere opmerkingen van ECB-collega Joachim Nagel, de baas van de Duitse Bundesbank, benadrukte Knot wel dat het "onmogelijk is om te zeggen" hoe er zal worden gestemd na de rentevergadering van volgende week. Dat komt volgens hem omdat er in de tussentijd nog veel relevante gegevens naar buiten zullen komen.
Vanuit diverse Europese landen is er de laatste tijd kritiek gekomen op de renteverhogingen. Die zouden meer schade aan de economie toebrengen en niet echt bijdragen aan het bestrijden van de inflatie.
Renteverhogingen
Op de financiële markten werd tot nu toe rekening gehouden met nog twee renteverhogingen van een kwart procentpunt door de ECB. Eentje in juli en eentje na de zomerpauze in september. Het belangrijkste rentetarief in het eurogebied zou daarmee uitkomen op 4 procent, ten opzichte van het huidige niveau van 3,5 procent.
"De markt is te overtuigd geweest van een eindtarief van 4 procent en begint nu te beseffen dat er nog aanzienlijke onzekerheid is over de rentestap in september", zei beleggingsstrateeg Theophile Legrand van Natixis. "Als de haviken nu ook beginnen te spreken over onzekerheid, dan is een eindrente van 3,75 procent een reële mogelijkheid geworden."
Meer uit Financieel
EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".
33 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.
37 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
3 uur geleden