Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB laat rentes ongemoeid en breidt crisissteun iets uit

ECB laat rentes ongemoeid en breidt crisissteun iets uit

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten. De crisissteun wordt wel aangevuld. De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Ook roept de centrale bank nieuwe monetaire operaties in het leven, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen.

De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee gaat het belangrijkste rentetarief in de eurozone, dat al jarenlang negatief is, niet verder omlaag. Een depositorente onder nul betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Banken die vanaf juni goedkoop willen lenen van de ECB kunnen dat doen tegen een rente van min 1 procent, in plaats van min 0,5 procent eerder. Daarnaast kunnen banken vanaf volgende maand zich tot een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering wenden via zeven langlopende monetaire operaties. De maatregelen zijn speciaal opgetuigd om de Europese financiële markten tijdens de coronacrisis beter te laten functioneren en de kredietverlening op peil te houden, aldus de ECB.

Geen grote aanpassingen

De ECB benadrukte "klaar te staan" om zijn noodopkoopprogramma van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen. Sommige economen speculeerden eerder dat de centrale bank al deze keer het noodopkoopprogramma zou uitbreiden naar rommelobligaties, schuldpapier van bedrijven die minder kredietwaardig zijn. Lagarde kreeg daar tijdens de persconferentie veel vragen over maar gaf geen eenduidig antwoord op de vraag of die optie tijdens de vergadering al was overwogen.

De centrale bank bleef daarmee weg van grote aanpassingen aan zijn crisissteun. De steunmaatregelen die de ECB vorige maand uit de doeken deed, lijken tot nu toe de financiële markten voldoende te hebben gekalmeerd. De Federal Reserve, die woensdag zijn beleidsvergadering afsloot, bracht eveneens geen grote veranderingen aan in zijn crisisaanpak.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

1 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

2 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

3 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

5 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

6 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

7 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

8 uur geleden