Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB laat rente ongemoeid, eerste pauze na recordreeks verhogingen

ECB laat rente ongemoeid, eerste pauze na recordreeks verhogingen

ATHENE (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone onveranderd gelaten op 4 procent, op het hoogste niveau ooit. De centrale bank houdt daarmee voor het eerst een rentepauze na een recordreeks van verhogingen. Een renteverlaging lijkt er voorlopig nog niet in te zitten, want op de persconferentie na het besluit zei ECB-president Christine Lagarde dat elk gesprek daarover voorbarig is.

Sinds medio vorig jaar zijn de leenkosten in het eurogebied met tien stappen op rij opgeschroefd om de inflatie te bestrijden. Bij het vorige rentebesluit in september werd de rente nog met een kwart procentpunt opgeschroefd tot 4 procent. De beleidsmakers gaven wel aan dat dit mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Volgens de ECB heeft de rente namelijk nu een niveau bereikt om de inflatie op termijn weer naar de doelstelling van 2 procent te laten terugkeren.

Het zal daarbij nog wel een tijd duren voor de rente weer omlaag kan, omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is. Die kwam in september uit op 4,3 procent. In zijn prognoses gaat de ECB ervan uit dat de inflatie voor heel dit jaar op 5,6 procent uitkomt. Volgend jaar moet die zijn afgezwakt tot 3,2 procent en in 2025 tot 2,1 procent.

Inflatie

"De inflatie zal naar verwachting nog steeds te lang te hoog blijven en de binnenlandse prijsdruk blijft sterk", verklaarde Lagarde. Ze wees er wel op dat de inflatie in september aanzienlijk is gedaald. Daarbij is de ECB "vastbesloten" om ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar de doelstelling van 2 procent. De rentetarieven zijn volgens de bank nu op een niveau om een "substantiële bijdrage" aan dit doel te leveren, "indien voldoende lang gehandhaafd".

"Soms is nietsdoen actie. Een besluit om alles onveranderd te houden is betekenisvol", aldus Lagarde, die ook aangaf dat er geen sprake zal zijn van een sneller ontdoen van de vele eerder door de ECB opgekochte obligaties in het zogeheten PEPP-programma.

Dat de rente bij de ECB langere tijd hoog blijft, betekent ook dat de spaarrente komende tijd nog verder kan oplopen en de hypotheekrente langer op een hoog niveau zal blijven. "De economie zal waarschijnlijk de rest van dit jaar zwak blijven", zei Lagarde verder. "Maar naarmate de inflatie verder daalt, het reële inkomen van huishoudens zich herstelt en de vraag naar export uit het eurogebied toeneemt, zou de economie de komende jaren moeten versterken."

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

3 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

3 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden