
ECB laat rente ongemoeid, eerste pauze na recordreeks verhogingen
ATHENE (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone onveranderd gelaten op 4 procent, op het hoogste niveau ooit. De centrale bank houdt daarmee voor het eerst een rentepauze na een recordreeks van verhogingen. Een renteverlaging lijkt er voorlopig nog niet in te zitten, want op de persconferentie na het besluit zei ECB-president Christine Lagarde dat elk gesprek daarover voorbarig is.
Sinds medio vorig jaar zijn de leenkosten in het eurogebied met tien stappen op rij opgeschroefd om de inflatie te bestrijden. Bij het vorige rentebesluit in september werd de rente nog met een kwart procentpunt opgeschroefd tot 4 procent. De beleidsmakers gaven wel aan dat dit mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Volgens de ECB heeft de rente namelijk nu een niveau bereikt om de inflatie op termijn weer naar de doelstelling van 2 procent te laten terugkeren.
Het zal daarbij nog wel een tijd duren voor de rente weer omlaag kan, omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is. Die kwam in september uit op 4,3 procent. In zijn prognoses gaat de ECB ervan uit dat de inflatie voor heel dit jaar op 5,6 procent uitkomt. Volgend jaar moet die zijn afgezwakt tot 3,2 procent en in 2025 tot 2,1 procent.
Inflatie
"De inflatie zal naar verwachting nog steeds te lang te hoog blijven en de binnenlandse prijsdruk blijft sterk", verklaarde Lagarde. Ze wees er wel op dat de inflatie in september aanzienlijk is gedaald. Daarbij is de ECB "vastbesloten" om ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar de doelstelling van 2 procent. De rentetarieven zijn volgens de bank nu op een niveau om een "substantiële bijdrage" aan dit doel te leveren, "indien voldoende lang gehandhaafd".
"Soms is nietsdoen actie. Een besluit om alles onveranderd te houden is betekenisvol", aldus Lagarde, die ook aangaf dat er geen sprake zal zijn van een sneller ontdoen van de vele eerder door de ECB opgekochte obligaties in het zogeheten PEPP-programma.
Dat de rente bij de ECB langere tijd hoog blijft, betekent ook dat de spaarrente komende tijd nog verder kan oplopen en de hypotheekrente langer op een hoog niveau zal blijven. "De economie zal waarschijnlijk de rest van dit jaar zwak blijven", zei Lagarde verder. "Maar naarmate de inflatie verder daalt, het reële inkomen van huishoudens zich herstelt en de vraag naar export uit het eurogebied toeneemt, zou de economie de komende jaren moeten versterken."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
6 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
14 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
17 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden