Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB-kandidaat Elderson belooft meer vrouwen in top banken

ECB-kandidaat Elderson belooft meer vrouwen in top banken

BRUSSEL (ANP) - De Nederlander Frank Elderson zal zich als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) "sterk inzetten" voor een betere man-vrouwverhouding bij de bank in Frankfurt zelf en bij de nationale toezichtautoriteiten. Hij wil ook maatregelen treffen tegen banken die zich niet houden aan doelstellingen van gendergelijkheid en diversiteit, zei hij op een hoorzitting van het Europees Parlement. Dat heeft grote bezwaren tegen de benoeming van een man in de ECB-top.

Volgens Elderson heeft hij bij zijn huidige werkgever De Nederlandsche Bank al hard "geduwd" aan diversiteit en gendergelijkheid. Hij werd in oktober voorgedragen als opvolger van de Luxemburger Yves Mersch, wiens benoeming acht jaar geleden met maanden werd vertraagd omdat het parlement een vrouw wilde in de ECB-top. "U krijgt dit op uw dak", zei de Duitser Sven Giegold (Groenen) in de commissie economische en monetaire zaken. "U dreigt het slachtoffer te worden van een conflict tussen het parlement en de Europese regeringen."

Zowel de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) als de ECB-directie zelf vindt Elderson de juiste kandidaat, maar de keuze bestond uit slechts twee personen, allebei man. Het ECB-bestuur bestaat nu uit een zeskoppige directie met, inclusief voorzitter Christine Lagarde, twee vrouwen plus de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden, allemaal mannen.

Ambassadeur voor de gendergelijkheid

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zei dat het "natuurlijk niet over u gaat, maar over de procedure". "Het parlement vertrouwt niet dat er gendergelijkheid ontstaat." Volgens collega Caroline Nagtegaal (VVD) "twijfelt niemand aan uw capaciteiten" en kan Elderson "ambassadeur voor de gendergelijkheid worden".

Het parlement kan de benoeming per 15 december voor acht jaar niet tegenhouden en geeft alleen een niet-bindend advies. Daarover wordt dinsdag gestemd waarna het nog door het voltallige parlement moet worden goedgekeurd. Wel kan het parlement zich bemoeien met Eldersons toekomstige portefeuille.

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

1 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

9 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

12 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

13 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden