Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB houdt rekening met langer hogere inflatie

ECB houdt rekening met langer hogere inflatie

FRANKFURT (ANP) - Hoewel het waarschijnlijk is dat de inflatie dit jaar weer afneemt, kan niet uitgesloten worden dat de geldontwaarding langer hoog blijft. Die mogelijkheid benoemden de beleidsbepalers van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens hun laatste beleidsvergadering halverwege december, zo valt uit de notulen op te maken.

Tegelijkertijd gaven de centrale bankiers aan dat er risico's kleven aan het te laag inschatten van de inflatie. Als de verwachtingen steeds naar boven moeten worden bijgesteld is dat slecht voor het vertrouwen van het publiek in de ECB. Andersom, als de inflatieverwachtingen dus omlaag moeten worden aangepast, geldt dat minder omdat consumenten meer last hebben van hogere prijzen.

Verder gaat het goed met het herstel van de economie, maar is die nog wel kwetsbaar. Daarom moet er ook niet te snel worden gestopt met de opkoopprogramma's om de economie te ondersteunen. Het coronasteunpakket wordt wel afgebouwd, maar de beleidsbepalers willen dat er geen einddatum komt voor het eerdere opkoopprogramma dat na de financiële crisis werd opgetuigd. Ondanks het gebrek aan een einddatum moet "vermeden worden" dat het beeld ontstaat dat de ECB aan dit steunpakket vastit.

Hoofdeconoom Philip Lane riep het bestuur van de ECB verder op de wisselwerking tussen monetair beleid en financiële stabiliteit twee keer per jaar te bekijken. Dat is nodig omdat er momenteel veel onzekerheid is over de economische ontwikkelingen door het verloop van de coronapandemie.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

7 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden