Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB-directielid waarschuwt voor te brede steun tegen inflatiepijn

ECB-directielid waarschuwt voor te brede steun tegen inflatiepijn

AMSTERDAM (ANP) - Het is belangrijk dat regeringen met steun komen voor gezinnen die de rekeningen niet meer kunnen betalen, maar daarbij moeten ze oppassen dat ze prijzen niet verder de hoogte injagen. Daarvoor waarschuwde Frank Elderson, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), in het tv-programma Buitenhof.

Als financiële steun terechtkomt bij huishoudens die dit eigenlijk niet nodig hebben, stroomt er alleen maar meer geld de economie in wat de inflatie kan versterken, zegt Elderson. Maar dat regeringen in actie komen om iets te doen tegen onbetaalbare energierekeningen of boodschappen is volgens de Nederlander "een buitengewoon goede zaak".

"We hebben gehoord hoe prangend de problemen zijn. Ik was geschokt toen ik in de krant las hoe een scholier maandag onwel was geworden omdat bleek dat die sinds vrijdag niet meer had gegeten", verwees Elderson naar een bericht van NRC. "Het is buitengewoon belangrijk dat regeringen de ernst van de situatie onder ogen zien."

"Ik juich het toe dat het hoofd van de Eurogroep heeft gezegd dat het van belang is dat overheden daarbij oppassen dat ze hun steunpakketten niet te breed trekken. Omdat dit uiteindelijk een opdrijvend effect heeft op de inflatie", vervolgt hij. "Gelukkig is dit geen noodzakelijke tegenstelling, want de oplossing om hieruit te komen is om dit zo gericht mogelijk te doen."

De ECB voerde vorige week de grootste renteverhoging in de geschiedenis van de euro door om de torenhoge inflatie in te dammen. Elderson herhaalde de boodschap van centralebankpresident Christine Lagarde dat er meer forse renteverhogingen aankomen. Die doen weliswaar niets aan de beschikbaarheid van gas, maar zijn belangrijk om "de geest in de fles" te houden. "Het is belangrijk dat mensen er vertrouwen in hebben dat we onze doelstelling van 2 procent inflatie zullen halen", zegt Elderson. Als het vertrouwen verloren gaat, zou dit een prijsopdrijvende loon-prijsspiraal kunnen veroorzaken.

Meer uit Financieel

Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

2 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

2 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

3 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

5 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

5 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

5 uur geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

5 uur geleden