Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB-beleidsmaker: rente verder omhoog om inflatie te beteugelen

ECB-beleidsmaker: rente verder omhoog om inflatie te beteugelen

BARCELONA (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank moet zijn rentetarieven nog verder verhogen en die vervolgens een tijd hooghouden om de inflatie terug te brengen tot het gewenste niveau, zegt ECB-beleidsmaker Pablo Hernandez de Cos.

"Het proces van monetaire verkrapping is al ver gevorderd, hoewel we met de informatie waarover we momenteel beschikken nog een lange weg te gaan hebben", zei De Cos, die ook de president van de Spaanse centrale bank is.

De ECB probeert sinds vorig jaar de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen, wat geld lenen duurder maakt. De inflatie is echter nog altijd fors hoger dan de doelstelling van de centrale bank voor de middellange termijn van 2 procent.

Prijsstabiliteit

Eerder deze maand krikte de ECB de rente opnieuw op, met 25 basispunten. Op de financiële markten is de verwachting dat de rentes nog twee keer, in juni en juli, verhoogd worden met een kwart procentpunt. Maar er gaan ook geluiden op dat de centrale bank de leenkosten verder wil verhogen.

Volgens De Cos moet de ECB zich blijven inzetten voor het verhogen van de tarieven om de prijzen in toom te houden, ook al krijgt de economie een klap van de historische reeks renteverhogingen. "Het verkrappingsproces zorgt op korte termijn voor lagere economische activiteit, maar het handhaven van prijsstabiliteit is de belangrijkste bijdrage die de centrale bank kan leveren om een ​​solide economische groei op lange termijn te verzekeren", aldus de beleidsmaker.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

3 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

3 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

5 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

6 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

12 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden