Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB-baas: Da Vinci zou op nieuwe eurobiljetten moeten staan

ECB-baas: Da Vinci zou op nieuwe eurobiljetten moeten staan

FRANKFURT (ANP/AFP) - Op de nieuwe eurobiljetten zouden afbeeldingen van het Italiaanse genie Leonardo da Vinci of de baanbrekende Franse politica Simone Veil moeten staan. Die suggestie heeft althans de hoogste baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, geopperd. De Française waagde zich daarmee aan een politiek gevoelig onderwerp.

De ECB kondigde eerder aan over een aantal jaar nieuwe eurobiljetten te willen invoeren. Hoe de briefjes er uiteindelijk uit komen te zien is punt van discussie en die is niet zonder politieke spanning. Naar verwachting kan daarover in 2024 een besluit worden genomen. De huidige eurobiljetten werden in 2002 geïntroduceerd met afbeeldingen van niet bestaande bruggen. Daarmee werd een discussie over de keuze voor historische figuren vermeden.

De ECB gaat voor het definitieve ontwerp voor de nieuwe briefjes onder andere te rade bij het publiek en een panel van negentien deskundigen, één uit elk land van de eurozone. Lagarde maakte haar voorkeuren bekend tijdens een interview op de Franse radio. Volgens haar moeten Europeanen worden gevonden die de loop van de geschiedenis hebben bepaald. Personen waar mensen zichzelf in herkennen, legde ze uit. Da Vinci is volgens haar een duidelijke keuze. Veil zou volgens haar een kandidaat zijn onder de meer recente Europeanen.

Renaissance

De Italiaan Da Vinci was een intellectueel uit de renaissance die vooral bekend is van zijn schilderijen. Holocaust-overlevende Veil was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. Ze bekleedde ook verschillende hoge politieke en juridische posities in Frankrijk. Door het verdwijnen van het 500-eurobiljet is straks maar plek voor zes afbeeldingen op de zes overgebleven biljetten.

Robert Kalina, de Oostenrijkse ontwerper van de eerste eurobiljetten, noemde eerder grote componisten als Beethoven of Mozart goede keuzes, omdat ze niet kunnen worden "teruggebracht tot een enkel land". Ook een Duitse Europarlementariër kwam recent met een suggestie. Hij stelde voor om de oprichters van BioNTech, dat samen met farmaceut Pfizer een coronavaccin ontwikkelde, op een van de biljetten af te beelden. Met hun vaccin hebben Özlem Türeci en Ugur Sahin namelijk miljoenen levens gered, zo betoogde de FDP-politicus.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

7 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

9 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

10 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

11 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

12 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

13 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

14 uur geleden