
Ebusco ziet omzet bijna vervijfvoudigen, schroeft winstdoel terug
DEURNE (ANP) - De fabrikant van elektrische bussen Ebusco heeft de omzet afgelopen jaar bijna zien vervijfvoudigen tot 111,6 miljoen euro, ondanks een vertraging van de levering van bussen. Het nettoverlies liep wel op, van 26,8 miljoen euro in 2021, tot 32,2 miljoen euro. Ook heeft het bedrijf zijn doelstelling voor de winstgevendheid voor de middellange termijn teruggeschroefd. Dat is het gevolg van aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen en de hoge inflatie, maakte het concern woensdag bekend.
Het in Deurne gevestigde Ebusco verwacht nu een operationele winstmarge te behalen binnen de komende vijf jaar van 20 tot 25 procent. Eerder ging de onderneming uit van 35 procent. Ebusco bevestigt wel de doelstelling om jaarlijks meer dan 3000 'zero emissie' bussen te gaan produceren.
Volgens topman Peter Bijvelds is de orderportefeuille eind vorig jaar fors gegroeid, met 1474 bussen. Ter vergelijking, een jaar eerder was dit 325. Die toename komt vooral door een order voor maximaal 800 bussen van het Duitse ov-bedrijf Deutsche Bahn, "de grootste order ooit", aldus Bijvelds.
Toelichting
"Hoewel we trots kunnen zijn op de vele mijlpalen, worden we evengoed voortdurend geconfronteerd met aanhoudende geopolitieke onzekerheid en wereldwijde leveringsbeperkingen. De impact daarvan is merkbaar op het aantal geassembleerde, verscheepte en geleverde bussen", zegt de directeur in een toelichting op de resultaten.
Voor de nieuwe bus van Ebusco, de 3.0, heeft de beperkte beschikbaarheid van onderdelen geresulteerd in "inefficiƫntie in de productie", doordat bussen uit de productielijn moesten worden gehaald. Voor andere bussen hadden de hoge transportprijzen een drukkend effect op de winstgevendheid en ook de opleving van corona in China pakte negatief uit.
Meer uit Financieel
APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
24 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
12 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe motoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald, maar de verkoop van tweedehandsmotorfietsen bleef gestaag groeien. "Vooral gebruikte modellen zijn momenteel enorm in trek", zei Martijn van Eikenhorst, manager sectie motoren van RAI Vereniging, bij het verschijnen van de halfjaarcijfers voor de branche.
12 uur geleden