Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

KINSHASA (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is officieel voorbij verklaard, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de noordwestelijke provincie Equateur werd in april een eerste geval gemeld. In totaal zijn vier gevallen bevestigd en bij één persoon werd een besmetting vermoed. Alle patiënten stierven, aldus de WHO.

Een eerdere ebola-uitbraak in de provincie van juni tot november 2020 leidde tot 130 bevestigde gevallen en 55 doden. Het was de veertiende geregistreerde ebola-uitbraak in het Centraal-Afrikaanse land met 90 miljoen inwoners.

"Dankzij de krachtige reactie van de nationale autoriteiten is deze uitbraak snel tot een einde gebracht met beperkte overdracht van het virus", zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. Volgens hem zijn er "cruciale lessen" getrokken uit eerdere uitbraken.

De ziekte duikt sinds de ontdekking ervan in 1976 af en toe op in Afrika. Tussen 2014 en 2016 zorgde de grootste uitbraak in West-Afrika voor meer dan 11.000 doden. Ebola wordt overgedragen via direct lichamelijk contact en veroorzaakt vaak hoge koorts en inwendige bloedingen.

"Afrika ziet een toename van ebola en andere besmettelijke ziekten die van dieren op mensen overspringen en grote stedelijke gebieden treffen", aldus Moeti. "We moeten steeds waakzamer zijn om ervoor te zorgen dat we besmettingen snel traceren."

Meer uit Buitenland

VN: afgelopen dagen meer dan 120 doden en gewonden in Afghanistan

KABUL (ANP/DPA) - De afgelopen dagen zijn er in Afghanistan meer dan 120 doden en gewonden gevallen, zeggen de Verenigde Naties. De organisatie roept de Taliban op meer veiligheid te bieden voor minderheden, zodat zij hun religieuze diensten kunnen houden zonder vrees te worden aangevallen.

2 uur geleden
Senaat VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse Senaat heeft zondag het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Aan de goedkeuring gingen achttien maanden aan moeizame onderhandelingen vooraf.

4 uur geleden
Islamitische Jihad bevestigt wapenstilstand Gaza met Israël

CAIRO/GAZA (ANP/AFP) - Na bemiddeling door Egypte zijn Israël en Gaza overeengekomen de wapens tijdelijk neer te leggen, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamistische Jihad heeft er ook een grote aanwezigheid. De wapenstilstand gaat om 21.30 uur Nederlandse tijd in.

6 uur geleden
Doden bij nieuwe Israëlische aanvallen op Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij hernieuwde Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn zondag vijf mensen onder wie vier kinderen omgekomen, meldt het ministerie van Gezondheid van Hamas, de militante groep die Gaza regeert. Daarmee zou het totale aantal doden sinds de aanvallen vrijdag begonnen, op 41 zijn gekomen. Vijftien daarvan zijn kinderen volgens het ministerie, dat ook 311 gewonden meldt.

8 uur geleden
Moskou en Kiev beschuldigen elkaar weer over kerncentrale

MOSKOU/KIEV (ANP/DPA) - Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan een kerncentrale aan de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr, 50 kilometer van de stad Zaporizje, onder vuur te nemen. De kerncentrale die de grootste van Europa is, viel zonder veel moeite aan het begin van de oorlog in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met het Oekraïense personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.

8 uur geleden
Egypte meldt mogelijk bestand in Gaza dat zondagavond ingaat

CAIRO/GAZA (ANP/RTR) - Egyptische bemiddelaars hebben gezegd dat ze in hun pogingen een wapenstilstand te regelen in de Gazastrook Israël bereid hebben gevonden zondagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) de wapens te laten rusten. Ze wachten echter nog steeds op een antwoord van de Palestijnse kant in de Gazastrook. Een Palestijnse functionaris heeft echter laten weten dat er zondagavond een bestand van kracht wordt en hij sprak over 19.00 uur.

12 uur geleden
Amnesty baalt van ophef na rapport over Oekraïense leger

KIEV/LONDEN (ANP/RTR) - Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan nadat de mensenrechtenorganisatie in een rapport schreef dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt wel nog steeds volledig achter het rapport te staan.

12 uur geleden