Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EasyJet waakzaam op misbruik noodsteun door concurrenten

EasyJet waakzaam op misbruik noodsteun door concurrenten

LONDEN (ANP) - Prijsvechter easyJet zal er scherp op letten dat steungelden die concurrerende maatschappijen hebben gekregen om de crisis door te komen niet worden misbruikt. Topman Johan Lundgren van de Britse maatschappij heeft er "grote moeite mee" als het steungeld door concurrenten zal worden aangewend voor bijvoorbeeld het winnen van marktaandeel.

Lundgren zei in een toelichting op de jaarcijfers van easyJet dat hij begrijpt dat overheden hun nek uitsteken om maatschappijen door de crisis te loodsen. Zo staat de Nederlandse staat voor 3,4 miljard euro garant voor KLM, en doet Parijs hetzelfde met Air France voor een bedrag van 7 miljard euro. Ook het Duitse Lufthansa kan rekenen op miljardensteun uit Berlijn.

EasyJet praat ook met verschillende overheden over steun. Een formeel verzoek voor noodsteun is volgens Lundgren nog niet ingediend in onder meer Den Haag. Wel maakt de prijsvechter gebruik van regelingen rond looncompensatie.

Aanhoudende discussies

Uitkeringsinstantie UWV keerde dit voorjaar een voorschot van ruim 2,7 miljoen euro aan loonsubsidies uit, blijkt uit het voorlopige register van de uitkeringsinstantie. De Britse maatschappij heeft op Schiphol een basis voor zo'n 300 medewerkers.

Al voor de crisis had easyJet grote moeite met de steun die bepaalde maatschappijen ontvingen. Dat zorgt volgens Lundgren voor aanhoudende discussies.

Branchegenoot Ryanair heeft ook al meermaals geklaagd over de "illegale staatssteun" die luchtvaartmaatschappijen krijgen van Europese regeringen. Volgens de Ieren verstoort dit de markt en stelt het mislukte nationale luchtvaartmaatschappijen in staat de komende jaren vluchten onder de kostprijs aan te bieden.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

21 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

22 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

23 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden