Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EasyJet onderuit op beurs na plots vertrek operationeel directeur

EasyJet onderuit op beurs na plots vertrek operationeel directeur

AMSTERDAM (ANP) - EasyJet was maandag een grote verliezer op de Europese beurzen. De operationeel directeur van de Britse luchtvaartmaatschappij vertrok plotseling, net nu de prijsvechter kampt met veel geannuleerde vluchten en stakingen. Verder was het beeld bij beleggers op deze eerste dag van de week gemengd. Iedereen bleef terughoudend door de zorgen over een mogelijke recessie.

Het aandeel easyJet ging in Londen meer dan 4 procent onderuit. Het opstappen van Peter Bellew volgt volgens ingewijden van persbureau Bloomberg op een meningsverschil binnen de top van het concern over de manier waarop easyJet de conflicten met vakbonden moet beslechten. EasyJet weigerde commentaar te geven. Bellew wordt opgevolgd door David Morgan, die de post op interimbasis zal vervullen.

In Amsterdam won de AEX-index 0,6 procent tot 659,61 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 897,12 punten. De graadmeters in Londen en Parijs dikten tot 0,9 procent aan. De Europese markten konden daarbij geen richting ontlenen aan Wall Street, dat zijn deuren gesloten hield vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Duitse export

In Duitsland werd het sentiment gedrukt door een tegenvaller op macro-economisch gebied. De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent. De Duitse export nam in mei onverwacht af ten opzichte van een maand eerder. De import van de grootste economie van de eurozone nam daarentegen sterk toe, waardoor Duitsland voor het eerst sinds 1991 een handelstekort had in een maand.

Bij de hoofdfondsen aan het Damrak was Shell de grootste stijger, met een plus van 4,5 procent. De koers kreeg een zetje in de rug van het oplopen van de olieprijzen. Zowel Amerikaanse olie als Brent ging bijna 2 procent in prijs omhoog. Respectievelijk staan de prijzen daardoor weer boven de 110 en 113 euro per vat.

Barclays

De in Amsterdam genoteerde vastgoedsector moest het daarentegen ontgelden bij beleggers na een negatief analistenrapport van Barclays. Vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield zakte meer dan 3 procent. Barclays schroefde het koersdoel voor het aandeel terug. Ook verlaagde de Britse bank de koersdoelen voor de vastgoedbedrijven WDP en CTP, die tot dik 4 procent verloren in de MidKap.

Daarnaast was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway een grote verliezer. Het aandeel zakte ruim 5 procent. De euro was verder 1,0428 dollar waard, tegenover 1,0416 dollar bij het slot van de beurzen op vrijdag.

Meer uit Financieel

Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

31 minuten geleden
Reizigersaantallen Schiphol nog lang niet op pre-coronaniveau

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol kreeg vorige maand 5,2 miljoen reizigers over de vloer. Daarmee is sprake van een forse stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en juli 2020, toen coronamaatregelen het reizen nog bemoeilijkten. De aantallen van voor de crisis worden, mede door de problemen rond de personeelstekorten, bij lange na nog niet bereikt.

35 minuten geleden
Amerikaanse olie-export stijgt naar record door Europese vraag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De export van Amerikaanse olie is tot recordhoogte gestegen. Dat komt vooral door de grotere vraag vanuit Europa waar raffinaderijen naarstig op zoek zijn naar nieuwe aanvoerroutes door het verbod op Russische olie vanwege de inval in Oekraïne.

1 uur geleden
Retailer Target daalt op Wall Street na tegenvallende cijfers

NEW YORK (ANP) - Target behoorde woensdag tot de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse warenhuisketen zag de kwartaalwinst met bijna 90 procent dalen vanwege maatregelen om overtollige voorraden kwijt te raken. Target had zijn verwachtingen afgelopen kwartaal al eerder verlaagd, maar presteerde desondanks toch nog slechter dan kenners hadden verwacht. De totale omzet nam wel licht toe dankzij prijsverhogingen. Het aandeel verloor bijna 5 procent.

2 uur geleden
BAM bouwt A-pier Schiphol af

SCHIPHOL (ANP) - Bouwconcern BAM gaat de A-pier op Schiphol afbouwen. Dat heeft de luchthavenexploitant besloten. Volgens Schiphol heeft BAM tijdens de aanbesteding laten zien de capaciteit in huis te hebben om de klus te klaren.

3 uur geleden
Bezwaarmakers spaartaks hebben brief ontvangen over herstel

DEN HAAG (ANP) - Alle bezwaarmakers tegen de onrechtmatig verklaarde 'spaartaks' (de vermogensrendementsheffing) hebben inmiddels een brief gekregen van de Belastingdienst. Daarmee is de "eerste fase van het rechtsherstel volgens planning afgerond", meldt het ministerie van Financiën.

3 uur geleden
Bankeconomen positief verrast over kwartaalgroei economie

AMSTERDAM (ANP) - De groei van de Nederlandse economie met 2,6 procent in het tweede kwartaal is "verrassend positief", zeggen economen van ABN AMRO. "Dit cijfer versloeg alle verwachtingen."

3 uur geleden