Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EasyJet investeert miljarden in emissievrij vliegen in 2050

EasyJet investeert miljarden in emissievrij vliegen in 2050

LONDEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat miljarden investeren in onder meer waterstoftechnologie en zuinigere vliegtuigen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat meldt de budgetmaatschappij maandag bij de publicatie van haar plan om emissieloos te vliegen in 2050.

Volgens de plannen van easyJet kan met het gebruik van waterstof de CO2-uitstoot van de vloot tegen 2050 met bijna 80 procent worden verlaagd. De overige CO2 moet worden afgevangen, om zo volledig emissieloze vluchten te realiseren. Daarvoor werkt de vliegmaatschappij samen met onder meer vliegtuigbouwer Airbus en ontwikkelaar van vliegtuigmotoren Rolls-Royce. De afvangtechnologie is nog in ontwikkeling, maar het plan is om CO2 uit de atmosfeer op te vangen en die ondergronds op te slaan.

De investering in nieuwe vliegtuigen bedraagt 21 miljard dollar verspreid over een aantal jaren. Daarmee wil easyJet 168 Airbus NEO-vliegtuigen aanschaffen, waarvan de huidige vloot er al 59 telt. Volgens de vliegmaatschappij zijn die toestellen niet alleen 15 procent zuiniger, maar leveren ze ook minder geluidshinder op.

Op termijn moeten de vliegtuigen worden uitgerust met de nieuwste software. Die moet helpen het brandstofverbruik terug te dringen, onder meer tijdens het opstijgen en dalen.

Meer uit Financieel

Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

20 minuten geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

1 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) na onderzoek.

1 uur geleden
Licht verlies op Amsterdamse beurs, Prosus grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.

2 uur geleden
Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

2 uur geleden
Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren

ROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.

3 uur geleden
Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

BONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.

3 uur geleden